Pulpeciki w sosie pomidorowym
To klasyk, który uwielbiają mali i duzi. Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa, teraz jedno z ulubionych dań naszego syna. Przygotowuję je dokładnie według receptury mojej mamy, bo takie samkują najlepiej. Wiadomo! 🙂
Jest w nich jeden dodatkowy składnik – pieczarki, dzięki którym pulpeciki są wilgotne i jeszcze lepiej smakują. To też świetny pomysł na zwiększenie dziennej ilości warzyw w diecie i “przemycenie” pieczarek do diety dziecka. Nie lubię tego słowa na “p”, dlaczego? Możesz przeczytać tutaj.
🍽 Porcje: około 16 sztuk
⏱ Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 500 g drobiowego mięsa mielonego (u mnie pierś z indyka)
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- natka pietruszki
- 2 jajka
- bułka (użyłam grahamki)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- mleko do namoczenia bułki
- mąka do obtoczenia pulpetów (użyłam orkiszowej)
Dodatkowo:
- Passata pomidorowa (500 ml)
- włoszczyzna na bulion warzywny
- makaron/ryż/ziemniaki, w zależności z czym najbardziej lubisz podawać pulpeciki
Sposób przygotowania:
- Włoszczyznę umyj, obierz. Zalej wodą i gotuj bulion na wolnym ogniu.
- Bułkę namocz w mleku.
- Cebulkę posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
- Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do miękkości.
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przestudzone pieczarki z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i ugniataj ręką dłuższą chwilę, aż stanie się zwięzłe.
- Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki, obtaczaj w mące i obsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Następnie wrzuć je do bulionu i gotuj około 15-20 minut.
- Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe! Podawaj z makaronem/ryżem lub ziemniakami. 😋
Wartość odżywcza 1 sztuki:
Kalorie: 97 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 2,6 g
Węglowodany: 9,4 g