Pulpeciki w sosie pomidorowym

To klasyk, który uwielbiają mali i duzi. Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa, teraz jedno z ulubionych dań naszego syna. Przygotowuję je dokładnie według receptury mojej mamy, bo takie samkują najlepiej. Wiadomo! 🙂

Jest w nich jeden dodatkowy składnik – pieczarki, dzięki którym pulpeciki są wilgotne i jeszcze lepiej smakują. To też świetny pomysł na zwiększenie dziennej ilości warzyw w diecie i “przemycenie” pieczarek do diety dziecka. Nie lubię tego słowa na “p”, dlaczego? Możesz przeczytać tutaj.

🍽 Porcje: około 16 sztuk

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego (u mnie pierś z indyka)
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • natka pietruszki
  • 2 jajka
  • bułka (użyłam grahamki)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mleko do namoczenia bułki
  • mąka do obtoczenia pulpetów (użyłam orkiszowej)

Dodatkowo:

  • Passata pomidorowa (500 ml)
  • włoszczyzna na bulion warzywny
  • makaron/ryż/ziemniaki, w zależności z czym najbardziej lubisz podawać pulpeciki

Sposób przygotowania:

  1. Włoszczyznę umyj, obierz. Zalej wodą i gotuj bulion na wolnym ogniu.
  2. Bułkę namocz w mleku.
  3. Cebulkę posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor.
  4. Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do miękkości.
  5. Mięso przełóż do miski, dodaj jajka, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przestudzone pieczarki z cebulką. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i ugniataj ręką dłuższą chwilę, aż stanie się zwięzłe.
  6. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki, obtaczaj w mące i obsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.
  7. Następnie wrzuć je do bulionu i gotuj około 15-20 minut.
  8. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszcze 5 minut. Gotowe! Podawaj z makaronem/ryżem lub ziemniakami. 😋

Wartość odżywcza 1 sztuki:

Kalorie: 97 kcal

Białko: 9,7 g

Tłuszcze: 2,6 g

Węglowodany: 9,4 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment