Poznaj moje 3 sprawdzone przepisy na zupę krem

Last modified date

Comments: 0

Zupa krem kojarzy Ci się z papką dla dzieci? Poznaj moje ulubione 3 przepisy na zupę krem, dzięki którym rozmsmakujesz się w nich na nowo. Gorący krem z dodatkiem chrupiących pestek, dobrą oliwą czy grzankami będzie przepysznym daniem. Nie dość, że zupa jest smaczna i szybko się robi, to będzie przy okazji solidną porcją warzyw w Twoim menu.

Zawsze mi się wydawało, że nie umiem robić zup. Moja mama robi najlepsze. Muszę jednak przyznać, że kremy całkiem spoko mi wychodzą. No i młody chętnie zjada. Zwłaszcza z grzankami. Zupa na obiad lub kolację jesienią czy zimą wpisuje się idealnie. Zgodzisz się ze mną, prawda?

krem z dyni
krem z dyni

Dlatego dzielę się z Tobą przepisem na nasz ulubiony super prosty i pyszny krem marchewkowy z kolendrą. Lekki i lubiany przez dużych i małych. Kolendra sprawdz się tu idealnie. Może w tym temacie jestem mało obiektywna, bo uwielbiam ją do wszystkiego. Do tego ulubione prażone ziarna słonecznika i lepiej być nie może.

Kolejna propozycja to gęsty, bardzo pożywny i sycący krem z soczewicy z miętą. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Przepis pochodzi z “Nowej Jadłonomii” Marty Dymek, której przepisy bardzo sobie cenię.

No i na koniec zupa z królową jesieni w roli głównej. Rozgrzewający krem z dyni. Podany z dość oczywistym, ale świetnie pasującym dodatkiem – pestkami dyni.

Jeżeli lubisz niebanalne smaki, to koniecznie spróbuj zupy krem z buraków, z nutą pomarańczy. Przepis na zupę znajdziesz tutaj.

Przepis na zupę krem marchewkowy z kolendrą

zupa krem marchewkowy z kolendrą
zupa krem marchewkowy z kolendrą

Krem marchewkowy: składniki na 4 porcje

  • 5 większych marchewek (500g)
  • por
  • olej rzepakowy (4 łyżki) /możesz dodać trochę masła
  • 2 ziemniaki
  • pęczek świeżej kolendry

Zupa krem marchewkowy: przygotowanie

  1. Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w talarki białą część pora. Podsmaż chwilę.
  2. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż kilka minut mieszając.
  3. Dodaj obranego, pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka. Podsmaż jeszcze chwilę. Posól.
  4. Zalej wodą tak, żeby warzywa były przykryte. Gotuj ok. 20 min. do miękkości warzyw. Zestaw z ognia, dodaj kolendrę wraz z łodyżkami. Wymieszaj i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem do smaku.
  5. Podawaj posypany świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
zupa krem marchewkowy
zupa krem marchewkowy z kolendrą

Krem marchewkowy: wartość odżywcza 1 porcji

Kalorie: 176 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcze: 10 g

Węglowodany: 21 g

Zupa krem z soczewicy: przepis

krem z soczewicy
krem z soczewicy

Zupa z soczewicy: składniki na 6 porcji

  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • cebula
  • marchewka
  • ziemniak
  • olej rzepakowy (4 łyżki)
  • puszka pomidorów krojonych
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka mięty, suszonej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki soku z cytryny

Krem z soczewicy: przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w półplasterki. Marchew i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż 2-3 minuty.
  3. Dodaj soczewicę, obrany i pokrojony ząbek czosnku, przyprawy. Smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj pomidory, wodę i sól.
  4. Gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. Sprawdź, czy wszystkie warzywa są miękkie. Dodaj sok z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj z łyżeczką ulubionej oliwy, posypany suszoną mięta. Świetnie smakuje też z suszonymi pomidorami w oleju.
krem z soczewicy
zupa krem z soczewicy

Krem z soczewicy: wartość odżywcza 1 porcji

Kalorie: 308 kcal

Białko: 17 g

Tłuszcze: 9 g

Węglowodany: 45 g

Zupa krem z dyni: przepis

krem z dyni
krem z dyni

Krem z dyni: składniki na 4 porcje

  • dynia piżmowa (1,5 kg)
  • duża cebula
  • olej rzepakowy/oliwa z oliwek (5 łyżek)
  • 1/2 łyżki miodu lub łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego/ soku z cytryny
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łhyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Zupa z dyni: przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Dynie przekrój na pół, wyjmij pestki. Pokrój na ćwiartki. Posmaruj niewielką ilością oleju. Piecz 30 – 45 minut.
  3. Kiedy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby przestygła.
  4. Na oleju, na małym ogniu, podsmaż cebulę. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy. Smaż kolejną minutę.
  5. Przy pomocy łyżki wyjmij miąższ z dyni. Dodaj do cebuli. Wymieszaj. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  6. Dodaj tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj miód, ocet, dopraw solą do smaku.
  7. Podawaj z prażonymi pestkami dyni i dobrą oliwą. Dobrze smakuje też z syropem klonowym.
zupa krem z dyni
krem z dyni

Krem z dyni: wartość odżywcza 1 porcji

Kalorie: 300 kcal

Białko: 4 g

Tłuszcze: 13 g

Węglowodany: 48 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment