Proziaki
Proziaki poznałam dzięki mojemu K, który pochodzi z podkarpacia i tam jako dzieciak zajadał się tymi cudownie prostymi i pysznymi plackami. Do ich wykonania potrzebne Ci będą 3 składniki: mąka, kefir i soda oczyszczona. Przygotowanie zajmuje chwilkę – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, potem je rozwałkować i dowolnie pokroić (chyba najbardziej popularne są te w kształcie prostokątów, ja czasem bawię się z synem i wycinamy za pomocą szklanki okrągłe bułeczki). Następnie kładziemy je na dobrze rozgrzanej, suchej patelni i smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
Podajemy na ciepło z masełkiem i szklanką kawy inki lub kakao (ulubiona wersja K) lub jak ciepłe bułeczki z dowolnymi dodatkami.
Brak pieczywa w domu to już nie problem! Zawsze można wyczarować proziaki i cieszyć się po chwili cieplutkimi bułeczkami.
🍽 Porcje: około 20 sztuk
⏱ Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g kefiru
- czubata łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszaj z sodą i solą, dodaj kefir i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dosyp maki lub dolej trochę kefiru.
- Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkuj ciasto (grubość około 0,5 cm) i za pomocą szklanki wycinaj okrągłe placki ( możesz też za pomocą noża pokroić je w prostokąty).
- Smaż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do zarumienienia, z obu stron. Po każdym smażeniu przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym z nadmiaru mąki (unikniesz przypalenia).
- Najlepiej smakują ciepłe z dużą ilością masełka. 😋
Wartość odżywcza 1 sztuki:
Kalorie: 92 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 0,6 g
Węglowodany: 18,8 g