Mleczna kanapka
Dzisiaj przepis na mleczną kanapkę w wersji fit. Bez cukru, bez pieczenia, bez sztucznych dodatków a przy tym czekoladowo, pysznie i szybko! Tak jak lubię najbardziej.
Czekoladowe ciastko przyrządzisz w kilka minut. Cupcake, czyli ciastko w kubku to świetne rozwiązanie gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić na 2,5 minuty do mikrofalówki, żeby już po chwili móc się rozkoszować domowym ciastem. Dodatkową zaletą jest fakt, iż przygotowujesz małą porcję (taką na 1-2 osoby), więc nie będziesz potem miał/a opcji żeby sięgnąc po kolejny (nadprogramowy) kawałek.
Możesz takie ciastko zjeść cieplutkie prosto z kubka lub zaserwować w postaci mlecznej kanapki, przełożone kremem na bazie serka homogenizowanego. Ja używam naturalnego serka i dosładzam go niewielką ilością miodu oraz dodaję ekstraktu waniliowego, dzięki czemu mogę kontrolować ilość dodanego cukru. W popularnych serkach smakowych jest go zdecydowanie za dużo. W wersji “full wypas” ciastko polewam jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam!
🍽 Porcje: 2*
*zazwyczaj jem z synem na pół, ciastko jest dość sycące – sama nie dałabym rady go zjeść na raz.
⏱ Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1/2 banana
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżki mleka
- jajko
- łyżka kakao
- łyżka oleju
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- serek homogenizowany
- miód lub inne słodzidło
- esencja waniliowa
- gorzka czekolada
- olej kokosowy
- owoce
Sposób przygotowania:
- Banana rozgnieć widelcem.
- Dodaj resztę składników (jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej, mleko) i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do kubka lub kokilki i wstaw do mikrofalówki na 2,5 minuty. Ciastko gotowe! 😋
- Wyjmij z kubka. Poczekaj aż nieco ostygnie. Przekrój na pół i posmaruj serkiem wymieszanym z miodem i wanilią. Udekoruj owocami. Możesz dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem oleju kokosowego. Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji*:
Kalorie: 169 kcal
Białko: 6,1 g
Tłuszcze: 8,8 g
Węglowodany: 16,8 g
*bez dodatków
czy moze byc bez oleju lub zamiast olej kokososowy?
Tłuszcz będzie nośnikiem smaku, więc nie rezygnowałabym z niego całkowicie.
Można użyć oleju kokosowego, ale rozpuściłabym go wcześniej.