Mleczna kanapka

Last modified date

Comments: 2

Dzisiaj przepis na mleczną kanapkę w wersji fit. Bez cukru, bez pieczenia, bez sztucznych dodatków a przy tym czekoladowo, pysznie i szybko! Tak jak lubię najbardziej.

Czekoladowe ciastko przyrządzisz w kilka minut. Cupcake, czyli ciastko w kubku to świetne rozwiązanie gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić na 2,5 minuty do mikrofalówki, żeby już po chwili móc się rozkoszować domowym ciastem. Dodatkową zaletą jest fakt, iż przygotowujesz małą porcję (taką na 1-2 osoby), więc nie będziesz potem miał/a opcji żeby sięgnąc po kolejny (nadprogramowy) kawałek.

Możesz takie ciastko zjeść cieplutkie prosto z kubka lub zaserwować w postaci mlecznej kanapki, przełożone kremem na bazie serka homogenizowanego. Ja używam naturalnego serka i dosładzam go niewielką ilością miodu oraz dodaję ekstraktu waniliowego, dzięki czemu mogę kontrolować ilość dodanego cukru. W popularnych serkach smakowych jest go zdecydowanie za dużo. W wersji “full wypas” ciastko polewam jeszcze rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam!

🍽 Porcje: 2*

*zazwyczaj jem z synem na pół, ciastko jest dość sycące – sama nie dałabym rady go zjeść na raz.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1/2 banana
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mleka
  • jajko
  • łyżka kakao
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • serek homogenizowany
  • miód lub inne słodzidło
  • esencja waniliowa
  • gorzka czekolada
  • olej kokosowy
  • owoce

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj resztę składników (jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, olej, mleko) i dokładnie wymieszaj.
  3. Przełóż do kubka lub kokilki i wstaw do mikrofalówki na 2,5 minuty. Ciastko gotowe! 😋
  4. Wyjmij z kubka. Poczekaj aż nieco ostygnie. Przekrój na pół i posmaruj serkiem wymieszanym z miodem i wanilią. Udekoruj owocami. Możesz dodatkowo polać czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem oleju kokosowego. Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji*:

Kalorie: 169 kcal

Białko: 6,1 g

Tłuszcze: 8,8 g

Węglowodany: 16,8 g

*bez dodatków

2 Responses

    • Tłuszcz będzie nośnikiem smaku, więc nie rezygnowałabym z niego całkowicie.
      Można użyć oleju kokosowego, ale rozpuściłabym go wcześniej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment