Placki z cukinii

Last modified date

Comments: 3

Placuszki z cukinii

Dziś przepis na ulubione placki mojego synka. Młody oficjalnie twierdzi, że nie lubi cukinii a jednak placuszki pałaszuje aż miło .

Nie ma innego wyjścia gdyż są po prostu pyszne 

A tak na poważnie, to wiem że znajdzie się tu kilka osób, które stwierdzi że to świetny sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. Ja nie przemycam. Nie popieram takich metod, bo co jeśli zmysł smaku naszej pociechy wykryje nielubiany produkt, którego miało nie być, albo drobne paluszki znajdą w potrawie malutki podejrzany składnik? Wówczas nasz autorytet może lec w gruzach. Żeby było jasne, nie mam nic przeciwko dodawaniu ekstra warzyw do różnych potraw (wręcz przeciwnie , lądują u mnie w większości dań w możliwie jak największej ilości), z tą różnicą że mój syn widzi jak to robię. W przeciwieństwie do przemycania, uczy to dzieci że warzywa mogą być spożywane na wiele różnych, smacznych sposobów. Nawet te niekoniecznie lubiane.

Czas przygotowania: 15 minut

 Porcje: 1 *

*1 porcja to 5-6 placuszków

Składniki:

  • cukinia
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka oleju

Do podania:

  • jogurt grecki/sos tzatziki

Sposób przygotowania:

1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na kilka minut.
2. Do miski wbij jajko, wymieszaj je z mąką, i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Odciśnij nadmiar wody z cukinii. Dodaj cukinię do miski z resztą składników. Dokładnie wymieszaj.
4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, nakładaj łyżką masę i smaż około 2-3 min. Gdy ładnie się zrumienią przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 min.
5. Wyśmienicie smakują z kleksem jogurtu lub sosem tzatziki.

Smacznego! 


Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 307 kcal

Białko: 14 g

Tłuszcze: 16 g

Węglowodany: 30 g

3 Responses

  1. Zgadzam się z Tobą Kasiu w zupełności co do “przemycania”. U nas w domu hitami są słodkości, ciasto marchewkę i wegańskie babeczki z pomidorów 🙂 Placuszki z cukinii też robię 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment