Zupa z cukinii

Last modified date

Comments: 0

Zupa jest dobra na wszystko. 🙂 Jestem absolutną fanką zup. To mega prosty i dość szybki sposób na dostarczenie naszemu ciału solidnej porcji warzyw. Gotujesz raz porządną porcję i możesz się nią zajadać przez kolejne dni. A jak Ci się znudzi po prostu ją zamroź i siegnij po nią kiedy zabraknie Ci chęci, czasu czy pomysłu na przygotowanie wartościowego posiłku.

Dziś u nas na stole gości zupa z cukinii. Pożywna, kremowa z chrupiącymi grzankami i pestkami. Wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Ja lubię podkręcić smak szczypiorkiem. Syn się nie skusił na dodatkową zieleninę, ale z pestkami słonecznika i grzankami pałaszował aż miło. 😉

Czas przygotowania: 35 minut

🍽 Porcje: 6

Składniki:

  • duża cebula (lub 2 małe)
  • 4 małe cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g serka ricotta (możesz zastąpić go śmietaną, jogurtem)
  • bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
  2. Gdy cebula będzie już złota, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Smaż chwilę. Na koniec dodaj obrane i pokrojone ziemniaki.
  3. Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym (najlepiej domowym, jeżeli nie masz możesz zalać je wodą), tak żeby bulion przykrył warzywa.
  4. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu około 20 minut. 
    Zblenduj zupę, dodaj ricottę i ponownie zblenduj na gładki krem.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!😋
    Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Którą wybierasz?

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 178 kcal

Białko: 7 g

Tłuszcze: 9,8 g

Węglowodany: 18,7 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment