Makaron tagliatelle z cukinią
Makaron tagliatelle z cukinią
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Ma delikatny smak, mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100g), jest lekkostrawna a jednocześnie dostarcza nam porcję witamin i składników mineralnych. Można ją zajadać na surowo w sałatce, grillować, smażyć placuszki, dusić w leczo, przyrządzać zupy a nawet piec słodkie brownie. Sezon na cukinię w pełni, więc dzielę się z Wami przepisem na szybką (przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 min.) kolację lub lekki obiad.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- makaron tagliatelle 80 g
- 2 małe cukinie
- kilka oliwek
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente.
- Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię wzdłuż w cienkie paski. Cukiniowe tagliatelle oprósz niewielką ilością soli.
- Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż chwilkę pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj cukinię. Zwiększ ogień i smaż 3-5 minut.
- Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron i wszystko wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj pokrojonymi oliwkami oraz ulubionymi świeżymi ziołami.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 306 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 13,4 g
Węglowodany: 41,5 g
Jeżeli jesteś na diecie niskowęglowodanowej albo chcesz zgubić zbędne kilogramy możesz zrezygnować z makaronu i zjeść cukiniowe tagliatelle z dodatkami (kilka oliwek i łyżka podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek słonecznika). Przygotuj sobie porządną porcję z dwóch cukinii i zajadaj bez wyrzutów sumienia.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 263 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 17,5 g
Węglowodany: 22,5 g
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
Mam pytanie, po posypaniu cukinii solą, mogę ją od razu wrzucać na patelnie czy lepiej odczekać chwilę?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Dziękuję 🙂
Ja wrzucam od razu. Akurat przy tym daniu nie ma to znaczenia (próbowałam również wersji z odczekaniem kilku minut – tak zawsze postępowała moja mama z cukinią 🙂 , ale nie zauważyłam różnicy).
Pozdrawiam