Czekoladowy krem z awokado
Czekoladowy krem z awokado
Kto ma ochotę na coś słodkiego? Banalnie prosty, obłędnie czekoladowy, aksamitny krem z banana i awokado.
Zdrowa alternatywa dla popularnej nutelli, która niestety wbrew obietnicom producenta, nie jest dobrym wyborem żywieniowym dla naszych najbliższych. Mleko, orzechy ma (tak, ale odpowiednio 8,7% i 13%) jednak głównymi składnikami są cukier (aż 56,3%!) i tłuszcz (30,9%), których nadmiar w diecie jest główną przyczyną nadwagi i otyłości wśród dzieci i dorosłych.
Producent chwali się, że
słoikami kremu Nutella sprzedanymi w ciągu jednego roku można by przykryć Wielki Mur Chiński aż 8 razy
co z pewnością przynosi konkretny zysk firmie, mnie jedank jako specjalistę żywienia dzieci, dietetyka i mamę ta informacja zwyczajnie smuci.
Dlatego przybywam z odsieczą w postaci zdrowej i jakże pysznej alternatywy. Jest to też fajna opcja dla osób, które nie przepadają za awokado, a cenią sobie jego wspaniałe wartości odżywcze. Awokado:
- jest źródłem dobrego tłuszczu (głównie są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega 9, które działają korzystnie na nasz układ krążenia)
- dostarcza nam witamin (szczególnie wit. E oraz witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (jest dobrym źródłem potasu).
Poniżej porównanie wartości odżywczej nutelli i domowego kremu czekoladowego:
Fit nutella ma 3 razy mniej kalorii i tłuszczu w jednej porcji (to znaczy, że mogę jej zjeść 3 razy więcej ) i 10g mniej cukru (czyli aż 2 łyżeczki!). Jak dla mnie jest zdecydowanym zwycięzcą.
Poniżej przepis na to fit cudo:
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- awokado (ważne, żeby było bardzo dojrzałe)
- banan
- łyżka kakao
- łyżka miodu/ syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Awokado i banana obieramy ze skórki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę . Smacznego!
Wartość odżywcza:
Kalorie: 451 kcal
Białko: 6,9 g
Tłuszcze: 22,9 g
Węglowodany: 60,9 g