Czekoladowa gryczanka

Last modified date

Comments: 0

Czekoladowa gryczanka

Gdy za oknem nieco chłodniej i dość pochmurno, zawsze poprawia nam humor takie cudownie czekoladowe śniadanie. Przepis pochodzi z Nowej Jadłonomii Marty Dymek i jest genialny. Kasza gryczana na słodko? Brzmi zaskakująco, prawda? Musicie koniecznie tego spróbować.

To przepyszne i pożywne śniadanie przygotujemy bez dodatku cukru. Całą słodycz uzyskujemy dzięki daktylom, które w przeciwieństwie do cukru nie dostarczają nam tylko pustych kalorii, ale przy okazji  stanowią źródło błonnika (dla zdrowia naszych jelit),  potasu (zbawienny dla naszego serca i innych mięśni) oraz miedzi (wspomaga nasz układ nerwowy) i magnezu (bierze udział w regulacji ciśnienia krwi).

Czas przygotowania: 20 minut

 Porcje: 2

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3/4 szklanki wody
  • garść daktyli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę opłucz dwukrotnie na sicie pod bieżącą wodą. Wrzuć kaszę do rondelka, zalej wodą i dodaj posiekane daktyle. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 12-15 min. – do czasu aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania, bo woda wyparuje i kasza może się przypalić. Zostaw ją pod przykryciem a w tym czasie przygotuj dodatki).
  2. Następnie dodaj do kaszy mleko, kakao i masło orzechowe i gotuj jeszcze 3-4 min. mieszając od czasu do czasu (jeżeli wolisz bardziej płynną konsystencję dodaj więcej mleka).
  3. Gorącą kaszę przełóż do miseczek. Podawaj z ulubionymi owocami/orzechami (u nas dziś były to maliny i gryka ekspandowana – mniam! )

Smacznego!


Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 382 kcal

Białko: 15,1 g

Tłuszcze: 10,8 g

Węglowodany: 60,7 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment