Chaczapuri – przepis na pyszne wysokobiałkowe śniadanie
Dziś podzielę się z Wami przepisem na chaczapuri. To przysmak kuchni gruzińskiej. Chaczapuri to gruziński placek z serem. Może brzmi dość egzotycznie, ale zapewniam Was że wykonacie go bez problemu z poniższego przepisu. Przepis na chcaczapuri pochodzi od fit przepisy od baletnicy. Nie jest to danie typowo “dietetyczne”, ale w tej wersji, nawet będąc na diecie możesz sobie na nie pozwolić. Zapraszam na śniadanie mistrzów, czyli fit chaczapuri.
Dlaczego warto zjeść wysokobiałkowe śniadanie?
Posiłki z dużą ilością białka sycą na dłużej. Więc, jeżeli masz problem z tym, że już niedługo po zjedzonym posiłku masz znowu ochotę na jedzenie, zadbaj o to żeby w Twoim posiłku znalazła się porcja białka. Może to być mięso, jaja, mleko, jogurt, czy strączki. Jeżeli wolisz zacząć dzień na słodko to możesz skorzystać z przepisu na ekspresowe fit serniczki. Tutaj też znajdziesz solidną porcję białka.
Chaczapuri – czas przygotowania: 30 minut.
Chaczapuri – składniki na 2 porcje:
- 2 jajka
- mąka – 100 g (użyłam mąki pszennej i mąki pełnoziarnistej po 50 g)
- ser mozzarella light (opakowanie 125 g)
- ser twarogowy typu klinek (250 g)
- sól do smaku
- szczypiorek, jeżeli lubisz
Chaczapuri – przygotowanie:
1. Ostrożnie oddziel białka od żółtek, ważne jest żeby żółtko zachować w całości.
2. Mąkę, biały ser, białka i sól wymieszaj razem w misce. Tak powstałe ciasto podziel na 2 części.
3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej 2 porcje ciasta. Z każdej zwilżonymi dłońmi formuj łódeczki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją opiekania góra dół na 15-20 minut.
4. Do podpieczonych chaczapuri dodaj starty na tarce ser mozzarella i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 7 minut.
5. Po tym czasie umieść w każdym chczapuri na środku żółtko i zapiekaj jeszcze 2-3 minuty. Nie za długo, żółtko powinno być płynne.
Chaczapuri – wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 460 kcal
Białko: 47,8 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 42,4 g