Omlet ciasteczkowy, czyli super sposób na owsiankę
Nie lubisz tradycyjnej owsianki? Wiesz jednak, że warto jeść płatki owsiane. A może chciałabyś aby pokochała ją Twoja rodzina. W takim razie koniecznie spróbuj omletu ciasteczkowego. Nazwa własna naszego syna 🙂
Pięknie wygląda. Świetnie smakuje. Szybko się go przyrządza. Doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Po prostu ideał! 😍
Porcja takiego ciasteczkowego cuda jest idealnie zbilansowanym śniadaniem dla przedszkolaka. Pół omletu dostarczy mu 25% całodziennego zapotrzebowania energetycznego. 333 kcal z 1400 kcal. Odpowiednią porcję białka, węglowodanów i tłuszczy.
Do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie 4 składników. Płatki, proszek do pieczenia, jajko, dowolne słodzidło. Z czym go zaserwujesz to już Twoja decyzja. Możesz poszaleć i wykorzytsać to co masz pod ręką.
Na wierzch polecam jogurt, dzięki któremu omlet nie jest suchy. Możesz wykorzystać jogurt kokosowy w wersji wege. Plasterki banana lub suszone owoce dadzą nieco słodyczy. Możesz też polać po wierzchu miodkiem, syropem klonowym czy daktylowym. Z resztą dodatków możesz dowolnie eksperymentować. U nas dziś jest to nasze ulubione masło orzechowe. Zamiast niego możesz użyć dowolnych orzechów lub pestek. Do tego kwaśne czerwone porzeczki. Możesz je zastąpić innymi świeżymi bądź suszonymi owocami.
Omlet ciasteczkowy – czas przygotowania: 25 minut
Omlet ciasteczkowy – składniki na 2 porcje:
Składniki suche:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu*
*możesz pominąć
Składniki mokre:
- jajko
- 3 łyżki mleka*
- łyżeczka dowolnego słodzidła (ja dodałam syrop klonowy)
*możesz zastąpić wodą lub sokiem pomarańczowym
Dodatkowo:
- 4 łyżki jogurtu greckiego/ skyru lub innego jogurtu
- banan/ inne owoce świeże lub suszone
- łyżka masła orzechowego/ orzechy/ pestki
Omlet ciasteczkowy – sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
- Wymieszaj w misce składniki suche z mokrymi. Odstaw na 5 min, żeby płatki spęczniały.
- Masę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki uformuj coś na kształt omletu. Nie musi być idealnie.
- Wstaw do piekarnika. Piecz 10-15 minut.
- Gdy się lekko zrumieni, wyjmij z piekarnika. Nie próbuj od razu zdejmować go z papieru, gdyż jest to bardzo trudne. Poczekaj aż nieco przestygnie. W tym czasie posmaruj jogurtem. Połóż na wierzch pokrojone owoce i orzechy.
- Teraz możesz przełożyć na talerz. Gotowe 😋 Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji, czyli połówki omletu ciasteczkowego:
Kalorie: 333 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 11,6 g
Węglowodany: 49 g
Jak już wypróbujesz ten przepis, to idź za ciosem. Koniecznie spróbuj przepisu na złotą owsiankę. Niezmiennie naszą ulubioną, zwłaszcza jesienią i zimą.
Pyszny zniknął w sekundzie 😊
Cieszę się, że smakował 🙂
Pozdrawiam