Makaron z bobem i cytrynową nutą

Uwielbiam makarony. Szybko się je przyrządza, zawsze świetnie smakują, są sycące i piękne w swojej prostocie. Dlatego dość często goszczą u nas na stole. Tagliatelle z kremowym, lekko cytrynowym sosem i przepięknie zielonym bobem to pyszne bezmięsne danie, pełne białka i błonnika.

Za oknem słonecznie, więc postanowiłam przywołać wiosnę, chociaż na talerzu (w sumie to nawet lato, gdyż sezon na bób zaczyna się zazwyczaj w czerwcu). W okresie zimowym, często sięgam po mrożone warzywa i owoce. Ich zaletą jest to, iż są zbierane w szczycie sezonu (mają wówczas najwięcej witamin i składników mineralnych) i szybko mrożone, dzięki czemu w dużej mierze zachowują swoje wartości odżywcze. Często są lepszym wyborem niż nafaszerowane chemią, pięknie wyglądające “świeże” warzywa. Makaron z bobem i cytrynową skórką smakuje wyśmienicie. Jedyna trudność to obranie bobu. Polecam zatrudnić do tego, ciut niewdzięcznego zadania, męża albo dzieci. 🙂

🍽Porcje: 4

Czas przygotowania: 25 minut*

*zależy jak szybko obierasz bób 😉

Składniki:

  • makaron tagliatelle (320g)
  • bób, mrożony (300g)
  • śmietanka kremówka 30% (200g)
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzuć bób do gotującej się wody. Poczekaj aż woda ponownie zacznie wrzeć i gotuj bób jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie odcedź go na sicie, przelej zimną wodą i obierz ze skórek.
  3. W naczyniu wymieszaj śmietankę z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodaj przciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Na patelnię wyłóż makaron, dodaj do niego śmietanowy sos i obrane ziarna bobu i podsmaż, mieszając około 2-3 minuty. Gotowe! Smcznego. 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 488 kcal

Białko: 15 g

Tłuszcze: 16 g

Węglowodany: 74,6 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment