Zapiekanka z brokułem

Pomysł na pożywną kolację lub szybki obiad. Ta zapiekanka podbiła serce (a raczej podniebienie) naszego syna. Żeby zwiększyć wartość odżywczą dania można dodać pierś z kurczaka (przepis na soczystą pierś znajdziecie tutaj), ser lub tofu. U nas jak zwykle jak najprościej, czyli makaron plus brokuł, sos beszamelowy i pestki słonecznika. Sos beszamelowy robi się bardzo prosto. Potrzebujesz tylko masła, mąki,...

Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku

Dziś jest Światowy Dzień Żywności i z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ciasto, do którego wykorzystałam pulpę pozostałą po wyciskaniu soku. Jest bardzo smaczne, proste i pełne błonnika, a co najważniejsze nic się nie marnuje. Marnowanie żywności to niestety dość powszechny problem. Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej. Według danych FAO 53% strat żywności...

Chłodnik arbuzowo-wiśniowy z kolendrą

Jestem totalną fanką arbuza. Uwielbiam jego smak i cenię właściwości odżywcze. Arbuz jest dodkonały na upały, gdyż składa się w ponad 90% z wody, dzięki czemu pomaga nawodnić nasz organizm. Dodatkowo: zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz chroniący przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Arbuz ma więcej likopenu niż słynące z jego dużej zawrtości pomidory. cytrulina zawarta w arbuzie pomaga obniżyć ciśnienie...

Mleczna kanapka

Dzisiaj przepis na mleczną kanapkę w wersji fit. Bez cukru, bez pieczenia, bez sztucznych dodatków a przy tym czekoladowo, pysznie i szybko! Tak jak lubię najbardziej. Czekoladowe ciastko przyrządzisz w kilka minut. Cupcake, czyli ciastko w kubku to świetne rozwiązanie gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco. Wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić na 2,5 minuty do mikrofalówki, żeby...

Pulpeciki w sosie pomidorowym

To klasyk, który uwielbiają mali i duzi. Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa, teraz jedno z ulubionych dań naszego syna. Przygotowuję je dokładnie według receptury mojej mamy, bo takie samkują najlepiej. Wiadomo! 🙂 Jest w nich jeden dodatkowy składnik – pieczarki, dzięki którym pulpeciki są wilgotne i jeszcze lepiej smakują. To też świetny pomysł na zwiększenie dziennej ilości warzyw w diecie...

Proziaki

Proziaki poznałam dzięki mojemu K, który pochodzi z podkarpacia i tam jako dzieciak zajadał się tymi cudownie prostymi i pysznymi plackami. Do ich wykonania potrzebne Ci będą 3 składniki: mąka, kefir i soda oczyszczona. Przygotowanie zajmuje chwilkę – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, potem je rozwałkować i dowolnie pokroić (chyba najbardziej popularne są te w kształcie prostokątów, ja czasem...