Proziaki

Proziaki poznałam dzięki mojemu K, który pochodzi z podkarpacia i tam jako dzieciak zajadał się tymi cudownie prostymi i pysznymi plackami. Do ich wykonania potrzebne Ci będą 3 składniki: mąka, kefir i soda oczyszczona. Przygotowanie zajmuje chwilkę – wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto, potem je rozwałkować i dowolnie pokroić (chyba najbardziej popularne są te w kształcie prostokątów, ja czasem...

Retro kulki w wersji fit

Dziś mega szybki deser, przypominający smaki mojego dzieciństwa. Pamiętacie kakaowe kulki owsiane albo domowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek? 😋 Prawdziwa uczta dla podniebienia! Proponuję Wam zdrowszą wersję tego deseru. Moje kulki zrobicie w 20 minut i będziecie do tego potrzebować zaledwie 3 składników i blendera. Bez gotowania, obierania cukierków 🙂, bez tłuszczów nasyconych i bez grama cukru! Szybki...

Wolna od czekolady!

Często zdarza się nam ulec pokusie, choć wiemy że nie jest to dla nas dobre. Tylko jak sobie odmówić drugiego kawałka czekolady, jeszcze jednej lampki wina, czy obejrzenia kolejnego filmiku na youtubie? To zależy 😉. W tym przypadku od tego czy jesteś typem osoby umiarkowanym czy wstrzemięźliwym. Terminy pochodzą z książki Gretchen Rubin “Lepiej! 21 strategii by osiągnąć szczęście”. Interesująca...

Złota zupa z soczewicy

Kto tutaj czasem zagląda pewnie wie, że uwielbiamy złotą owsiankę. Moi pacjenci też ją doskonale znają. 🙂 Jeżeli jakimś cudem jeszcze o niej nie słyszałaś/słyszałeś, spróbuj koniecznie! Przepis, oraz moje rady jak zachęcić dziecko do jedzenia owsianki, znajdziesz tutaj. Teraz przyszła pora na złotą zupę. Przepis pochodzi z jadłonomii a za cudowny złoty kolor odpowiada kurkuma. Zupa jest pyszna, sycąca...

Najprostsza pasta z fasoli

Ekspresowa pasta z czerwonej fasoli to idealna alternatywa dla nieco nudnych kanapek z wędliną. Jest naprawdę pyszna i mega prosta. Wystarczy zmiksować fasolę z olejem i przyprawami. Szybciej się już chyba nie da. Fasola, jak i inne strączki (groch, bób, soja, soczewica), to bardzo odżywczy składnik diety i warto, żeby jak najczęściej gościły na naszych talerzach. Dlaczego? Już odpowiadam: są...

Makaron z bobem i cytrynową nutą

Uwielbiam makarony. Szybko się je przyrządza, zawsze świetnie smakują, są sycące i piękne w swojej prostocie. Dlatego dość często goszczą u nas na stole. Tagliatelle z kremowym, lekko cytrynowym sosem i przepięknie zielonym bobem to pyszne bezmięsne danie, pełne białka i błonnika. Za oknem słonecznie, więc postanowiłam przywołać wiosnę, chociaż na talerzu (w sumie to nawet lato, gdyż sezon na...

Prosty biszkopt z gruszką

Banalnie prosty, szybki w wykonaniu biszkopt z gruszką i migdałami. Świetna alternatywa dla sklepowej drożdżówki czy ciasta. Jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, szybko się piecze i nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich. 😉 Jego dodatkowym atutem jest to, iż nie wymaga dodatku tłuszczu. Serio! Ciasto bez oleju rzepakowego, masła oraz ani grama oleju kokosowego nie idzie w...