Soczysta pierś z kurczaka

Znajomy kucharz zdradził mi swój patent na soczystą pierś z kurczaka. Wychodzi naprawdę smaczna i soczysta. Sekret w tym, iż smaży ją jak stek. Najpierw natarłam pierś olejem, curry i szczyptą soli. Następnie wrzuciłam ją na dobrze rozgrzany olej, na duży ogień i smażyłam 5* minut z jednej strony (najważniejsze to żeby jej nie ruszać i nie przewracać, chociaż korci bo bardzo intensywnie skwierczy 😉), następnie kolejne 5 minut z drugiej. Po tym czasie zdejmuje pierś z patelni i zawijam szczelnie w folię aluminiową na 3 minuty. Gotowe! Taką pierś możecie wykorzystać do kanapki, sałatki warzywnej, czy zaserwować na szybki obiad.

*Większe kawałki mięsa potrzebują nieco więcej czasu na patelni (około 7 minut).

🍽Porcje: 1 (możesz podzielić na 2 mniejsze)

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • pierś z kurczaka (200 g)
  • łyżka oleju
  • curry

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 291 kcal

Białko: 43,1 g

Tłuszcze: 12,7 g

Węglowodany: 0,6 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment