Płatki owsiane inaczej – 3 proste przepisy od dietetyka
Płatki owsiane kojarzą Ci się tylko ze słodką owsianką? W takim razie sprawdź moje 3 proste przepisy na wykorzystanie płatków nieco inaczej.
Płatki owsiane to tani, uniwersalny i wartościowy produkt. Dlatego mam zawsze zapas płatków w swojej kuchni. Chociażby po to, żeby przygotować omlet ciasteczkowy. Możemy dodawać je do koktajli, omletów, placuszków i wielu innych potraw.
Mam nadzieję, że wpis zainspiruje Cię do eksperymentowania. Zapewniam Cię, że jak zawsze jest szybko, prosto i pożywnie. Dodatkowo dla każdej potrawy podałam kaloryczność i wartość odżywczą.
1. Płatki owsiane inaczej – przepis na budyń owsiany
Niech Cię nie zmyli nazwa, która może nie brzmi zbyt fancy. Ten budyń to prawdziwy sztos. Potwierdzi to wielu moich pacjentów. Często gości u nas w domu, zwłaszcza na kolację. Kolacja na słodko cieszy moich małych pacjentów. Tych większych też. Uprzedzę Twoje pytanie. Tak, można jeść słodką kolację. Zwłaszcza jeżeli to budyń z poniższego przepisu 😉
Budyń owsiany – składniki na 1 porcję:
- szklanka mleka/napoju roślinnego
- 3 czubate łyżki płatków owsianych
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki malin, mogą być mrożone
- łyżka płatków migdałowych
- 2 łyżeczki syropu klonowego
Budyń możesz podawać z innymi owocami i orzechami. Smakuje też dobrze z winogronami, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Posłodź miodem, erytrolem lub cukrem.
Budyń owsiany – przygotowanie:
- Płatki wrzuć do rondelka z mlekiem. Zagotuj i odstaw na 5 minut.
- Dodaj szczyptę soli.
- Zmiksuj na gładki krem. Dosłodź do smaku.
- Podawaj z ulubionymi owocami i orzechami.
2. Płatki owsiane inaczej – przepis na zapiekane jabłka pod płatkami
Ekspresowy deser z serii nie mam nic w lodówce. Jesienią i zimą często nas ratuje. Idealny kiedy przyjdzie ochota na małe co nieco. Sekret tkwi jak zwykle w prostocie. Smak pieczonych jabłek przywołuje u mnie miłe wspomnienia z dzieciństwa.
Zapiekane jabłka pod płatkami- składniki na 5 porcji*:
- 4 jabłka średniej wielkości (600g)
- 2 łyżki mąki, użyłam pełnoziarnistej
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szklanka płatków owsianych
*lub 4 większe
Zapiekane jabłka pod płatkami- przygotowanie:
- Jabłka umyj i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- Przełóż do miski. Dodaj mąkę, cukier i łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj.
- W drugim naczyniu wymieszaj płatki owsiane z olejem i łyżeczką cynamonu.
- Przełóż jabłka do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż płatki owsiane. Zapiekaj w temp. 170 stopni 30-40 minut.
3. Płatki owsiane inaczej – przepis na owsiankę na słono
Długo się przybierałam do jej zrobienia. Zwłaszcza, że bardzo lubię owsianki na słodko. Szczególnie złotą owsiankę. Jakoś nie mogłam się przekonać do wytrawnej wersji owsianki. Cieszę się, że w końcu spróbowałam. Na pewno sprawdzę też inne wersje.
Fajna opcja na dobry początek dnia. Połączenie serka wiejskiego, pomidorków i szczypiorku smakuje zawsze dobrze. Do tego płatki owsiane, zamiast tradycyjnej kromki chleba. Dostarczą Ci węglowodanów złożonych, dzięki którym będziesz dłużej odczuwać sytość po posiłku.
Owsianka na słono – składniki na 1 porcję:
- 5 łyżek płatków owsianych
- serek wiejski light (150g)
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- nasiona chia, możesz pominąć ich dodatek
Owsianka na słono – sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej wrzątkiem. Tak, żeby woda przykryła płatki. Nie dodawaj za dużo wody.
- Odstaw na chwilę, żeby płatki spęczniały.
- Posiekaj szczypiorek. Pomidorki przekrój na pół.
- Płatki przełóż do miseczki. Dodaj serek wiejski i pomidorki. Posyp szczypiorkiem, nasionami chia.