Makaron z bobem i cytrynową nutą
Uwielbiam makarony. Szybko się je przyrządza, zawsze świetnie smakują, są sycące i piękne w swojej prostocie. Dlatego dość często goszczą u nas na stole. Tagliatelle z kremowym, lekko cytrynowym sosem i przepięknie zielonym bobem to pyszne bezmięsne danie, pełne białka i błonnika.
Za oknem słonecznie, więc postanowiłam przywołać wiosnę, chociaż na talerzu (w sumie to nawet lato, gdyż sezon na bób zaczyna się zazwyczaj w czerwcu). W okresie zimowym, często sięgam po mrożone warzywa i owoce. Ich zaletą jest to, iż są zbierane w szczycie sezonu (mają wówczas najwięcej witamin i składników mineralnych) i szybko mrożone, dzięki czemu w dużej mierze zachowują swoje wartości odżywcze. Często są lepszym wyborem niż nafaszerowane chemią, pięknie wyglądające “świeże” warzywa. Makaron z bobem i cytrynową skórką smakuje wyśmienicie. Jedyna trudność to obranie bobu. Polecam zatrudnić do tego, ciut niewdzięcznego zadania, męża albo dzieci. 🙂
🍽Porcje: 4
⏱Czas przygotowania: 25 minut*
*zależy jak szybko obierasz bób 😉
Składniki:
- makaron tagliatelle (320g)
- bób, mrożony (300g)
- śmietanka kremówka 30% (200g)
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzuć bób do gotującej się wody. Poczekaj aż woda ponownie zacznie wrzeć i gotuj bób jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie odcedź go na sicie, przelej zimną wodą i obierz ze skórek.
- W naczyniu wymieszaj śmietankę z sokiem i skórką otartą z cytryny, dodaj przciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na patelnię wyłóż makaron, dodaj do niego śmietanowy sos i obrane ziarna bobu i podsmaż, mieszając około 2-3 minuty. Gotowe! Smcznego. 😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 488 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 16 g
Węglowodany: 74,6 g
Polecam! Było pyszne i wszystkim smakowało a przede wszystkim dzieciom 😀 Dzięki Kasiu !
Super! Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 😊
Pozdrawiam 🙂