Fit pancakes z warzywami
Pomysł na szybką kolację lub pożywne śniadanie. Pancakes w wersji wytrawnej z warzywami i wędzonym łososiem … Musicie tego spróbować. 😋
⏱Czas przygotowania: 15 minut
🍽Porcje: 2
Z przepisu wychodzi około 10 pancakes. Porcja to 5 placuszków z dodatkami.
Składniki na pancakes:
- jajko
- 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- plasterki cukinii (20-25 sztuk)
Dodatki:
- łosoś wędzony (6 plasterków)
- jogurt grecki (2 łyżki)
- świeże warzywa (u mnie: miks sałat, pomidorki koktajlowe i papryka)
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli i sodę. Wymieszaj.
- Do drugiego naczynia wbij jajko, dodaj kefir i roztrzep składniki za pomocą widelca.
- Połącz ze sobą składniki z obu naczyń (mąkę z jajkiem i kefirem) i wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęstę.
- Odstaw ciasto na kilka minut.
- Patelnię dosłownie przetrzyj, niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną, rozgrzaną patelnię nakładaj za pomocą łyżki placki. Smaż na niewielkim ogniu. Gdy lekko się przyrumienią a na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza, ułóż na każdym po 2-3 plasterki cukinii. Przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty.
- Gotowe pancakes układaj jeden na drugim, przekładając plasterkami łososia. Na wierzch połóż kleks jogurtu, udekoruj warzywami i gotowe. Smacznego! 😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 300 kcal
Białko: 21,4 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 26,9 g