Curry z cieciorki, batatów i szpinaku
Curry z cieciorki, batatów i szpinaku
Uwielbiam curry. Jest pyszne, sycące a przede wszystkim prawie samo się robi . Wystarczy pokroić cebulkę, czosnek i batata, pomieszać chwilę a potem przykryć i zostawić na wolnym ogniu na jakieś 25 min. Danie gotowe!
Dziś proponuję Wam wersję wege tego super dania, z moją ukochaną cieciorką, słodkim, cudownie kremowym batatem i dodającym daniu koloru szpinakiem.
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- batat
- 2 czubate łyżeczki curry
- 400 ml mleczka kokosowego (puszka)
- 400 g pomidorów krojonych (puszka)
- 400 g ciecierzycy (słoik)
- 4 garście szpinaku
Do podania:
- świeża kolendra/natka pietruszki
- ryż/kasza/chlebek naan
Sposób przygotowania:
- Batata obierz i pokrój w kostkę, posiekaj cebulkę.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż kilka minut cebulę.
- Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i przyprawę curry. Podsmaż około minuty.
- Wlej mleczko kokosowe, pomidory z puszki i pokrojonego batata. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 20 minut (aż batat będzie miękki).
- Na koniec dodaj odcedzoną wcześniej cieciorkę i szpinak. Po dwóch minutach wyłączamy ogień, dopraw solą i gotowe. Podawaj z ryżem/kaszą/pieczywem i świeżą kolendrą lub pietruszką.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 362 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 22 g
Węglowodany: 34 g
Kasia a ile cieciorki ?
Asiu już dodpisałam 🙂 ja używam najczęściej cieciorki ze słoika (tam jest 400g po odsączeniu), możesz też użyć tej z puszki (zazwyczaj jest to 240g po odlaniu zalewy, wtedy dodaj 1 i 3/4).
Dzięki za czujność.
Pozdrawiam 🙂