Prosta grochówka wegańska
Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem na pyszną wege grochówkę. Jest gęsta, sycąca, z wyczuwalną nutą wędzonki, dzięki dodatkowi wędzonej papryki.
Zupa jest bez mięsa, dzięki czemu nie zawiera tłuszczów nasyconych, które niekorzystnie wpływają na nasz układ sercowo-naczyniowy. Ich nadmiar w diecie jest też przyczyną podwyższonej frakcji cholesterolu LDL we krwi. Możesz ją więc, z czystym sumieniem, podać swojemu mięsożernemu mężowi, który tęskni za tradycyjnymi smakami.
Zamiast mięsa dodałam wędzone tofu, przyprawione dodatkowo suszoną, wędzoną papryką. Uwielbiam jej aromat, świetnie komponuje się z pieczonymi batatami, jako dodatek do leczo, gulaszu czy jajecznicy. Jeszcze kilka lat temu zamawiałam ją zawsze w paczkach z Anglii a teraz jest już łatwo dostępna w większości sklepów, więc jeżeli jeszcze nie próbowałaś/eś, to czas to zmienić.
Grochówka bez mięsa, a mój K twierdzi, że smakuje jak z boczkiem 😋. Jeżeli szukaliście pomysłu na wykorzystanie tofu, to proszę bardzo! Naprawdę fajnie smakuje. Możecie w tej formie wykorzystać je też do sałatki czy jako dodatek do innej zupy.
Grochówka wegańska – czas przygotowania: 45 minut*
*plus czas moczenia grochu, minimum 8 godzin
Grochówka wegańska – składniki na 5 porcji
- szklanka grochu (żółty, połówki)
- 2 duże cebule
- pietruszka, kawałek selera
- 4 – 5 ziemniaków
- olej rzepakowy (około 4 łyżek)
- tofu wędzone 180g (1 opakowanie)
- ząbek czosnku
- przyprawy: ziele angielskie, listki laurowe, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, papryka suszona, wędzona
Grochówka wegańska – przygotowanie
- Groch zalej wodą i odstaw na minimum 8 godzina, najlepiej na noc.
- Cebulę pokrój i podsmaż na złoty kolor na oleju na patelni.
- Selera i pietruszkę zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli, podsmaż chwilę.
- Groch, wraz z wodą w której się moczył, wstaw na kuchenkę, dodaj cebulkę z włoszczyzną, dopraw solą – fajnie sprawdza się wędzona i pieprzem, dodaj listki laurowe, ziele angielskie, majeranek. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu.
- Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
- Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Tofu pokrój w kostkę, wymieszaj z niewielką ilością oleju i wędzoną papryką. Tak przygotowane podsmaż chwilę na patelni.
- Grochówkę podawaj z tofu.
- Smacznego! 😋
Grochówka wegańska – wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 346 kcal
Białko: 16,9 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 47,2 g
Świetny przepis – jutro robię i konsumuję!!!
Super! Smacznego ☺
Mysle, ze mogloby tez fajnie smakowac z weganskimi skwarkami – tofu wedzone kroimy w drobniutka kosteczke, dodajemy sos sojowy (1 lyzka na ok.90g tofu), dokladnie mieszamy i podsmazamy na odrobinie oleju, az zrobia sie chrupkie.
Brzmi bardzo apetycznie 🙂 muszę wypróbować.
Pozdrawiam serdecznie Pani Iwono 🙂
wygląda zachęcająco,
mam już namoczony groch
dziś przetestuję ten przepis, niestety jeszcze bez wędzonego tofu,
może następnym razem 🙂
I jak tam zupka?
Pozdrawiam 🙂
Gotowałem zupę parę razy – proste a takie smaczne! Bardzo polecam. Czosnek na końcu to świetny dodatek.
Ja część warzyw podsmażam z ziemniakami – tylko ciut oleju. Dodaję ziemniaki, a resztę warzywi gotuję max. 5 min (smak i konsystencja)
Super 🙂 dzięki za komentarz i wskazówki Sebastian.
Pozdrawiam
Wyszło pyszne 😋
Cieszę się 🙂
Dzięki za komentarz.
Dobrze jest tez dodac marchew pokrojona w kostke, mniej wiecej w tym samym momencie co ziemniaki.
dzięki za podzielenie się wskazówką. Pozdrawiam.