Curry z cieciorki, batatów i szpinaku

Last modified date

Comments: 2

Curry z cieciorki, batatów i szpinaku

Uwielbiam curry. Jest pyszne, sycące a przede wszystkim prawie samo się robi . Wystarczy pokroić cebulkę, czosnek i batata, pomieszać chwilę a potem przykryć i zostawić na wolnym ogniu na jakieś 25 min. Danie gotowe!

Dziś proponuję Wam wersję wege tego super dania, z moją ukochaną cieciorką, słodkim, cudownie kremowym batatem i dodającym daniu koloru szpinakiem.

Czas przygotowania: 35 minut

 Porcje: 4

Składniki:

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • batat
  • 2 czubate łyżeczki curry
  • 400 ml mleczka kokosowego (puszka)
  • 400 g pomidorów krojonych (puszka)
  • 400 g ciecierzycy (słoik)
  • 4 garście szpinaku

Do podania:

  • świeża kolendra/natka pietruszki
  • ryż/kasza/chlebek naan

Sposób przygotowania:

  1. Batata obierz i pokrój w kostkę, posiekaj cebulkę.
  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż kilka minut cebulę.
  3. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek i przyprawę curry. Podsmaż około minuty.
  4. Wlej mleczko kokosowe, pomidory z puszki i pokrojonego batata. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem około 20 minut (aż batat będzie miękki).
  5. Na koniec dodaj odcedzoną wcześniej cieciorkę i szpinak. Po dwóch minutach wyłączamy ogień, dopraw solą i gotowe. Podawaj z ryżem/kaszą/pieczywem i świeżą kolendrą lub pietruszką.

Smacznego! 


Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 362 kcal

Białko: 8,5 g

Tłuszcze: 22 g

Węglowodany: 34 g

2 Responses

    • Asiu już dodpisałam 🙂 ja używam najczęściej cieciorki ze słoika (tam jest 400g po odsączeniu), możesz też użyć tej z puszki (zazwyczaj jest to 240g po odlaniu zalewy, wtedy dodaj 1 i 3/4).
      Dzięki za czujność.
      Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment