Zapiekanka z brokułem
Pomysł na pożywną kolację lub szybki obiad. Ta zapiekanka podbiła serce (a raczej podniebienie) naszego syna. Żeby zwiększyć wartość odżywczą dania można dodać pierś z kurczaka (przepis na soczystą pierś znajdziecie tutaj), ser lub tofu.
U nas jak zwykle jak najprościej, czyli makaron plus brokuł, sos beszamelowy i pestki słonecznika. Sos beszamelowy robi się bardzo prosto. Potrzebujesz tylko masła, mąki, mleka i kilku minut. Większość zapiekanek zawiera dodatek sera, ja akurat nie miałam i go pominęłam. Jeżeli nie wyobrażasz sobie zapiekanki bez sera, posyp nim potrawę przed wstawieniem do piekarnika. Wiem, że nie wszyscy są fanami makaronu pełnoziarnistego, ale w tej zapiekance sprawdza się on wyśmienicie. Warto spróbować, może na stałe zagości w Waszym menu. Jeżeli akurat nie masz takiego w swojej kuchni, możesz użyć innego makaronu.
🍽Porcje: 4
⏱Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- Brokuł
- 160 g makaronu pełnoziarnistego
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka mleka
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa, czosnek
Dodatkowo:
- pestki słonecznika/sezam (łyżka pestek, czy nasion sezamu to dodatkowe ~ 60 kcal)
Sposób przygotowania:
- Makaron i brokuła ugotuj osobno al dente.
- Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku, na wolnym ogniu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj (ja używam do tego trzepaczki). Podgrzewaj przez chwilę a następnie wlewaj pomału mleko ciągle mieszając. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Mieszaj, do momentu gdy sos zgęstnieje i się zagotuje. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością masła, możesz obsypać bułką tartą. Przełóż makaron i różyczki brokuła do naczynia i zalej sosem beszamelowym.
- Zapiekaj około 25 minut pod przykryciem w temp. 190 stopni. Zapiekankę podawaj posypaną pestkami słonecznika (uprażonymi wcześniej na suchej patelni).
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 238 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 6,6 g
Węglowodany: 34,2 g