Wegeburger
Domowy burger może być zdrowy. Burger z buraka i kaszy jaglanej, w towarzystwie rukoli, podany w chrupiącej bułce z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. 😋 Mięsożercy też powinni być usatysfakcjonowani.
🍽 Porcje: 10
⏱ Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 nieduże buraki
- kasza jaglana (100g)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- natka pietruszki
- imbir (świeży lub suszony), sól, pieprz do samku
Dodatki:
- ulubione bułki do burgerów (u nas grahamki – jedna mała bułka grahamka to około 189 kcal )
- rukola…dużo rukoli (idealnie komponuje się z burakiem) 😋
- świeże warzywa (pomidor, ogórek) i/lub pikle
- sos pomidorowy/keczup
- można dodać plasterek sera (u nas błękitny lazur, 25 gramowy plasterek tego sera to dodatkowe 92 kcal)
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie (pozbędziesz się goryczki). Przełóż do garnka zalej wodą (w ilości 1 porcja kaszy 2,5 porcji wody) i gotuj pod przykryciem do miękkości (12-15 minut).
- Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni (wydobędziesz ich aromat). Ziarna sezamu też możesz podprażyć.
- Posiekaj cebulę i natkę pietruszki.
- Przełóż przestudzoną kaszę jaglaną do miski, dodaj starte buraki i resztę składników. Załóż rękawiczki i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Formuj burgery i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 35-40 minut. Po tym czasie przełóż burgery na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.
- Podawaj w podpieczonej bułce z dużą ilością warzyw. Smacznego! 😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 190 kcal
Białko: 5,9 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 18,4 g
Wartość odżywcza burgera w bułce z dodatkami:
Kalorie: 502 kcal
Białko: 19,4 g
Tłuszcze 19,8 g
Węglowodany: 67,3 g