Różowa pasta z buraka i fasoli
Moja ulubiona pasta kanapkowa. Jest pyszna, jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut a do tego pięknie wygląda. 😍
Świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną. No i ten róż !💟 A to dzięki E 162 😉 (czyli betaninie). Spokojnie, to naturalnie występujący w buraku barwnik roślinny, należący do barwników betalainowych z grupy betacyjanin. Betalainy to silne przeciwutleniacze, które hamują utlenianie lipidów (czyli w skrócie działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo).
⏱Czas przygotowania: 10 minut*
*plus czas pieczenia lub gotowania buraków (około godziny). Przyznaję się, że często kupuję gotowane buraki. Zapakowane hermetycznie, bez dodatków, już obrane pozwalają mi zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Wiem, że nie są tak smaczne jak przygotowane w domu, do tego więcej kosztują, no ale czasem warto ułatwiać sobie życie.🙂
🍽Porcje: około 10
Składniki:
- burak
- puszka białej fasoli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- ząbek czosnku
- rozmaryn
Sposób przygotowania:
- Buraka pokrój w kostkę.
- Fasolę przepłucz na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
- Do wysokiego naczynia przełóż buraka, dodaj fasolę, olej, czosnek i rozmaryn. Zblenduj wszystko na gładką pastę. Gotowe! 😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 56 kcal
Białko: 1,6 g
Tłuszcze: 3,3 g
Węglowodany: 5,9 g