Muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym

Last modified date

Comments: 0

Jak ja lubię muffinki. Po pierwsze za to, że bardzo szybko się je robi. Po drugie świetnie sprawdzą się na słodki podwieczorek, czy II śniadanie. Po trzecie uwielbiam gdy w domu pachnie cynamonowymi wypiekami.

Dziś podzielę sie z Wami przepisem na muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym. Muffinki są pyszne a jednocześnie fit. Przygotowane na bazie mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem kefiru. Jeżeli chcesz, mogą być jeszcze bardziej fit. Zamiast cukru użyj erytrolu, dzięki temu będą miały jeszcze mniej kalorii. Zaoszczędzisz 290 kcal, czyli 1 muffinka będzie miała około 100 kcal.

muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym
muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym

Muffinki jabłkowe: składniki na 12 sztuk

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • jajko
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 jabłka

Dodatkowo:

  • kilka łyżek karmelowego masła orzechowego – ja użyłam tego. Jest smaczne. Uczciwie ostrzegam, nie kupujcie wersji czekoladowej, bo mega ciężko skończyć na jednej łyżeczce 😉. Resztę masła orzechowego możecie wykorzystać do zrobienia rerto kulek w wersji fit, myślę że z karmelowym posmakiem będą wymiatać! Możecie też użyć zwykłego masła orzechowego lub kupić innej firmy. Zaznaczę, że nie jest to artykuł sponsorowany 🙂
  • orzeszki do posypania
muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym
muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym

Muffinki jabłkowe z karmelowym masłem orzechowym: sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Używam opcji opiekanie góra-dół.
  2. Jajko ubij z cukrem na bardzo puszystą pianę. Ubijaj około 4-5 minut.
  3. Do ubitej masy dodaj olej, kefir, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  4. Na koniec dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabła. Wymieszaj za pomocą łyżki.
  5. Masę nakładaj do 2/3 wysokości papilotek. Muffinki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”.
  6. Wyjmij muffinki. Przestudź nieco. Posamruj każdą karmelowym masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe! Smacznego. 😋
muffinka jabłkowa
wartość odżywcza 1 muffinki jabłkowej bez dodatków

Muffinka jabłkowa z łyżeczką karmelowego masła orzechowego : wartość odżywcza 1 sztuki

Kalorie: 179 kcal

Białko: 5,3 g

Tłuszcze: 9,2 g

Węglowodany: 20,3 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment