Soczysta pierś z kurczaka
Znajomy kucharz zdradził mi swój patent na soczystą pierś z kurczaka. Wychodzi naprawdę smaczna i soczysta. Sekret w tym, iż smaży ją jak stek. Najpierw natarłam pierś olejem, curry i szczyptą soli. Następnie wrzuciłam ją na dobrze rozgrzany olej, na duży ogień i smażyłam 5* minut z jednej strony (najważniejsze to żeby jej nie ruszać i nie przewracać, chociaż korci bo bardzo intensywnie skwierczy 😉), następnie kolejne 5 minut z drugiej. Po tym czasie zdejmuje pierś z patelni i zawijam szczelnie w folię aluminiową na 3 minuty. Gotowe! Taką pierś możecie wykorzystać do kanapki, sałatki warzywnej, czy zaserwować na szybki obiad.
*Większe kawałki mięsa potrzebują nieco więcej czasu na patelni (około 7 minut).
🍽Porcje: 1 (możesz podzielić na 2 mniejsze)
⏱Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- pierś z kurczaka (200 g)
- łyżka oleju
- curry
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 291 kcal
Białko: 43,1 g
Tłuszcze: 12,7 g
Węglowodany: 0,6 g