Złota zupa z soczewicy
Kto tutaj czasem zagląda pewnie wie, że uwielbiamy złotą owsiankę. Moi pacjenci też ją doskonale znają. 🙂 Jeżeli jakimś cudem jeszcze o niej nie słyszałaś/słyszałeś, spróbuj koniecznie! Przepis, oraz moje rady jak zachęcić dziecko do jedzenia owsianki, znajdziesz tutaj.
Teraz przyszła pora na złotą zupę. Przepis pochodzi z jadłonomii a za cudowny złoty kolor odpowiada kurkuma. Zupa jest pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest soczewica. O tym, dlaczego warto jeść strączki pisałam w poprzednim wpisie.
⏱ Czas przygotowania: 30 minut
🍽 Porcje: 4
Składniki:
- 2 szklanki soczewicy czerwonej
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- pęczek koperku
- skórka i sok z cytryny
- 1 i 1/2 litra wody
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 3 łyżki sosu sojowego
Przyprawy:
- 1 i 1/2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- duża szczypta pieprzu
- sól do samku
Sposób przygotowania:
- Soczewicę wsyp do miski i zalej wodą. Odcedź na sicie i jeszcze raz zalej wodą, przemieszaj i ponownie odcedź na sicie.
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Podsmaż chwilę i dodaj przyprawy. Zamieszaj kilka razy.
- Dodaj soczewicę, wodę, pęczek koperku, sos sojowy, 2 kawałki skórki z cytryny (możesz użyć do tego obieraczki) i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
- Gdy soczewica będzie już miękka, dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny (2 łyżki) i gotuj jeszcze 3 minuty. Możesz podawać. Gotowe!😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 476 kcal
Białko: 24,3 g
Tłuszcze: 18,2 g
Węglowodany: 60,5 g
Wygląda wspaniale i jeśli smak (a zapewne), jest tak samo wyrafinowany jak w przypadku złotej owsianki, to o czadowe chwile dla kubków smakowych nie ma co się obawiać.
Ja idę w ciemno… do kuchni rzecz jasna-:)
Dziękuję za kolejną potrawę. Jak zawsze warto “wskoczyć” po przepis
Pozdrawiam
Dziękuję za miły komentarz 🙂 powodzenia w kuchni i smacznego 🙂