Prosty biszkopt z gruszką
Banalnie prosty, szybki w wykonaniu biszkopt z gruszką i migdałami. Świetna alternatywa dla sklepowej drożdżówki czy ciasta. Jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, szybko się piecze i nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich. 😉
Jego dodatkowym atutem jest to, iż nie wymaga dodatku tłuszczu. Serio! Ciasto bez oleju rzepakowego, masła oraz ani grama oleju kokosowego nie idzie w boczki!😁 Spróbujcie koniecznie.
🍽 Porcje: 8
⏱ Czas przygotowania: 15 minut*
*plus czas pieczenia około 35 minut
Składniki:
- 2 gruszki
- 3 łyżki migdałów
- 4 jajka
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz i pokrój w kostkę, migdały posiekaj.
- Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
- W misce ubij białka z cukrem i szczyptą soli na dość sztywną pianę.
- Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie zmiksuj.
- Ciasto przełóż do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kawałki gruszki i posiekane migdały.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 35 minut. Smacznego! 😋
Wartość odżywcza jednej porcji:
Kalorie: 190 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 5,3 g
Węglowodany: 30,3 g