Zupa z czarnej fasoli
Zupa krem z czarnej fasoli
Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną, rozgrzewającą i bardzo pożywną zupę z czarnej fasoli. Do jej wykonania możesz użyć również fasoli czerwonej, którą zdecydowanie łatwiej znaleźć w sklepie.
Zupa jest bardzo pożywna. Zjedzona z kromką pełnoziarnistego chleba będzie wartościowym posiłkiem, który z powodzeniem możesz zjeść jako lekki obiad albo sycącą kolację.
Ta super smaczna zupa zawiera super food, czyli fasolę, która:
- dostarczy nam solidną porcję białka (22g w 100g produktu),
 - jest źródłem wapnia, żelaza (składników często niedoborowych w diecie dzieci) i witamin z grupy B (wspomagających układ nerwowy),
 - ma dużo błonnika (zawarta w strączkach skrobia oporna stanowi pożywkę dla dobrych bakterii zamieszkuących nasze jelita).
 
Samo zdrowie!

Czas przygotowania: 30 minut*
*plus czas moczenia fasoli (ok. 8 godzin) jeżeli używasz suchych ziaren i około 2 godzin gotowania/można pominąć używając fasoli z puszki
 Porcje: 4
Składniki:
- 3 puszki czarnej* fasoli/ 2 szklanki suchych nasion fasoli
 - olej
 - cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - papryka czerwona
 - suszone grzyby (kilka kawałków)
 - sos sojowy (3 łyżki)
 - litr wody
 - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chili, liść laurowy (do gotowania suchych nasion)
 - ocet winny (2 łyżki)
 - dodatki: świeży ogórek, pestki dyni, natka pietruszki/kolendra
 
*zamiast czarnej fasoli możesz użyć czerwonej
Sposób przygotowania:
- Fasolę namocz w sporej ilości wody i zostaw na około 8 godzin (najlepiej na całą noc). Odcedź faolę, przełóż ją do garnka, zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj około 2 godzin aż do miękkości ziaren. W razie potrzeby, w międzyczasie dolej wody. Jeżeli używasz fasoli z puszki pomiń ten krok.
 - Odcedź fasolę na sicie.
 - Na patelini rogrzej olej (tym razem go nie żałujemy, fasola lubi jego dodatek), podsmaż na nim pokrojoną w pióra cebulę. Dodaj posiekany czosnek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż około 5 minut. Dodaj przyprawy i smaż, aż papryka zrobi się miękka (dodaj odrobinę wody, jeżeli zacznie Ci się przypalać). Następnie dodaj fasolę, sos sojowy i suszone grzyby i smaż jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając.
 - Wlej wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem i dopraw do smaku solą i octem winnym.
 - Podawaj z cząstkami ogórka, podprażonymi pestkami słonecznika i kolendrą lub natką pietruszki.
 - Smacznego! 

 
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 368 kcal
Białko: 17,7 g
Tłuszcze: 18,4 g
Węglowodany: 33,7 g
