Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami
Kto nie lubi racuszków z jabłkami? Dla mnie to zdecydowanie jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Babcia zawsze smażyła przepyszne, chrupiące i cudownie słodkie placuszki z jabłkami zebranymi w ogrodzie. Mniam! Każdy ma na pewno swój ulubiony przepis. U mnie muszą być na maślance i fajnie żeby nie “wypijały” zbyt dużo oleju. Dodaję łyżkę do ciasta i smażę na przetartej tłuszczem patelni. Wychodzą rumiane i lekko chrupiące.
Świetnie smakują zaraz po zdjęciu z patelni, ale doskonale sprawdzą się też na zimno jako pożywne drugie śniadanie do szkoły albo lunch do pracy.
one apple a day keeps the doctor away
Czas przygotowania: 40 minut
Porcje: 5*
*(1 porcja to 5 placuszków)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 400 g maślanki
- jajko
- łyżka oleju
- jabłka (my lubimy duuużo, więc dodałam 6 małych)
Sposób przygotowania:
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tutaj mamy najwięcej pracy (warto zatrudnić do tego celu drugą połówkę albo syna czy córkę).
- Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier. Mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy jajko, maślankę, łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Ciasto jest gęste i takie powinno być. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i ponownie wszystko mieszamy.
- Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
- Ja podaję z łyżką jogurtu greckiego, odrobiną cukru i malinami. Oczywiście same też smakują wybornie Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
(5 placuszków)
Kalorie: 318 kcal
Białko: 10,6 g
Tłuszcze: 6,6 g
Węglowodany: 55 g
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Ja dodaję cynamon lub wanilię. .Bardzo przydatne wyliczenie kaloryczność oraz wartości odżywczych. Pozdrawiam
Dziękuję, cieszę się że informacje się przydały.
Uwielbiam jabłka z cynamonem 🙂
Również pozdrawiam