Czekoladowa gryczanka
Czekoladowa gryczanka
Gdy za oknem nieco chłodniej i dość pochmurno, zawsze poprawia nam humor takie cudownie czekoladowe śniadanie. Przepis pochodzi z Nowej Jadłonomii Marty Dymek i jest genialny. Kasza gryczana na słodko? Brzmi zaskakująco, prawda? Musicie koniecznie tego spróbować.
To przepyszne i pożywne śniadanie przygotujemy bez dodatku cukru. Całą słodycz uzyskujemy dzięki daktylom, które w przeciwieństwie do cukru nie dostarczają nam tylko pustych kalorii, ale przy okazji stanowią źródło błonnika (dla zdrowia naszych jelit), potasu (zbawienny dla naszego serca i innych mięśni) oraz miedzi (wspomaga nasz układ nerwowy) i magnezu (bierze udział w regulacji ciśnienia krwi).
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 3/4 szklanki wody
- garść daktyli
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
- Kaszę opłucz dwukrotnie na sicie pod bieżącą wodą. Wrzuć kaszę do rondelka, zalej wodą i dodaj posiekane daktyle. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 12-15 min. – do czasu aż kasza wchłonie całą wodę (nie mieszaj kaszy w trakcie gotowania, bo woda wyparuje i kasza może się przypalić. Zostaw ją pod przykryciem a w tym czasie przygotuj dodatki).
- Następnie dodaj do kaszy mleko, kakao i masło orzechowe i gotuj jeszcze 3-4 min. mieszając od czasu do czasu (jeżeli wolisz bardziej płynną konsystencję dodaj więcej mleka).
- Gorącą kaszę przełóż do miseczek. Podawaj z ulubionymi owocami/orzechami (u nas dziś były to maliny i gryka ekspandowana – mniam! )
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 382 kcal
Białko: 15,1 g
Tłuszcze: 10,8 g
Węglowodany: 60,7 g