Placuszki z jabłkami

Last modified date

Comments: 2

Placuszki z jabłkami

Kto nie lubi racuszków z jabłkami? Dla mnie to zdecydowanie jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Babcia zawsze smażyła przepyszne, chrupiące i cudownie słodkie placuszki z jabłkami zebranymi w ogrodzie. Mniam! Każdy ma na pewno swój ulubiony przepis. U mnie muszą być na maślance  i fajnie żeby nie “wypijały” zbyt dużo oleju. Dodaję łyżkę do ciasta i smażę na przetartej tłuszczem patelni. Wychodzą rumiane i lekko chrupiące.

Świetnie smakują zaraz po zdjęciu z patelni, ale doskonale sprawdzą się też na zimno jako pożywne drugie śniadanie do szkoły albo lunch do pracy.

one apple a day keeps the doctor away

 

Czas przygotowania: 40 minut

 Porcje: 5*

*(1 porcja to 5 placuszków)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g maślanki
  • jajko
  • łyżka oleju
  • jabłka (my lubimy duuużo, więc dodałam 6 małych)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Tutaj mamy najwięcej pracy (warto zatrudnić do tego celu drugą połówkę albo syna czy córkę).
  2. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier. Mieszamy.
  3. Do suchych składników dodajemy jajko, maślankę, łyżkę oleju. Dokładnie mieszamy, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Ciasto jest gęste i takie powinno być. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka i ponownie wszystko mieszamy.
  4. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką placki i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Ja podaję z łyżką jogurtu greckiego, odrobiną cukru i malinami. Oczywiście same też smakują wybornie  Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

(5 placuszków)

Kalorie: 318 kcal

Białko: 10,6 g

Tłuszcze: 6,6 g

Węglowodany: 55 g

2 Responses

  1. Placuszki wyglądają bardzo apetycznie. Ja dodaję cynamon lub wanilię. .Bardzo przydatne wyliczenie kaloryczność oraz wartości odżywczych. Pozdrawiam

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment