Mini pizzerinki z cukinii

Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa przekąska. Są bardzo niskokaloryczne (nawet będąc na diecie spokojnie możesz zjeść całą blaszkę😃) i stanowią pyszną porcję warzyw. Chyba nie muszę Cię więcej namawiać?

Czas przygotowania: 20 minut

🍽Porcje: około 20 sztuk

Składniki:

  • średnia cukinia
  • sos pomidorowy*/ajvar (użyłam domowego ajvaru mojej mamy 😋)
  • ser żółty (2-3 plasterki)
  • kilka plasterków wędliny
  • kilka pomidorków koktajlowych, liście szpinaku (możesz, ale nie musisz dodawać)

*pomidory z puszki gotuj kilka minut na niewielkim ogniu, dopraw ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), szczyptą soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Cukinię umyj i pokrój na dość grube plastry.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plastry cukinii.
  4. Każdy plaster posmaruj sosem pomidorowym/ajvarem i dekoruj (pokrojoną w paseczki wędliną, serem żółtym, listkami szpinaku, przekrojonymi na pół pomidorkami) wedle uznania.
  5. Piecz około 15 minut. Gotowe! Smacznego. 😋

Wartość odżywcza 1 sztuki:

Kalorie: 13 kcal

Białko: 0,9 g

Tłuszcze: 0,5 g

Węglowodany: 0,9 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment