Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku

Last modified date

Comments: 0

Dziś jest Światowy Dzień Żywności i z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić przepisem na ciasto, do którego wykorzystałam pulpę pozostałą po wyciskaniu soku. Jest bardzo smaczne, proste i pełne błonnika, a co najważniejsze nic się nie marnuje. Marnowanie żywności to niestety dość powszechny problem. Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej. Według danych FAO 53% strat żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Także każdy z Nas ma realny wpływ na zmniejszenie tego trendu. Co możemy zrobić, żeby wdrożyć zasadę no waste food?

  1. Planować zakupy – to bardzo ważne. Zawsze staraj się iść na zakupy z przygotowaną wcześniej listą, dzięki temu zmniejszysz prawdopodobieństwo, że do Twojego koszyka wpadną niepotrzebne produkty, których potem nie będziesz w stanie wykorzystać. Nigdy nie idź na zakupy głodna/y! Pewnie nie raz zdarzyło Ci się pójść na głodniaka do sklepu i wiesz doskonale z czym się to wiąże – wszystko wygląda mega apetycznie, a wysokosmakowite i kaloryczne produkty same wskakują do koszyka. 😉 Wracasz do domu z dużo szczuplejszym portfelem i do tego okazuje się, że tak naprawdę to nie masz z czego przygotować jutro obiadu… i znowu musisz iść do sklepu, tym razem z listą.
  2. Sprawdzaj terminy ważności produktów – niestety ciągle niewiele osób to robi, a to główna przyczyna wyrzucania żywności. Jest po terminie – OUT!
  3. Sprawdzaj regularnie zawartość swojej lodówki i spiżarki. Przejrzyj raz w tygodniu (najlepiej przed zakupami) co masz w lodówce, sprawdź terminy ważności. Produkty, których termin się kończy wystaw w widocznym miejscu, tak żebyś wiedział/a że musisz je szybko wykorzystać. Produkty, które trzymasz poza lodówką warto przejrzeć raz na kilka miesięcy, żeby nie kupować kolejnej paczki kaszy czy makaronu tylko wykorzystać te już otwarte.
  4. Nakładaj małe porcje na talerz i ucz też tego swoich dzieci. Podziękuje Ci za to również Twoje odbicie w lustrze. Często mamy tendencje do nakładania zbyt dużych porcji a potem, albo dojadamy na siłę bo szkoda wyrzucać, albo chowamy do lodówki z nadzieją że ktoś doje i zazwyczaj wyrzucamy później (bo zapomnimy, wyschnie i nie wygląda apetycznie). Wystarczy sięgnąć po mniejszy talerz, wówczas porcja wygląda na większą (dobrze znana zasada odchudzania) i w razie potrzeby sięgnąć po małą dokładkę. Szczególnie ważne jest, żeby uczyć tego dzieci. Pozwól im samodzielnie nałożyć porcje na talerz, tłumacząc że nie marnujemy jedzenia, żeby dziecko postarało się nałożyć taką porcję jaką będzie w stanie zjeść. Mama i tata to nie śmietnik na resztki żywności, które potem odkładają się w postaci zbędnych kilogramów. Tutaj przyda się tłumaczenie, konsekwencja i zdrowy rozsądek. Nie zmuszaj dziecka do zjedzenia wszystkiego co ma na talerzu! Ważne jest żeby dziecko potrafiło odróżniać sygnały głodu i sytości a my, jako rodzice, te sygnały powinniśmy akceptować. Syn lub córka nie chce już jeść obiadu? Ok. Pozwólmy odejść od stołu, informując że następny posiłek będzie za kilka godzin a do tego czasu nie ma żadnego pojadania.
  5. Zastosuj zasadę zero waste czy jak wolisz respect food w swojej kuchni. Wykorzystuj resztki, przetwarzaj i staraj się nie wyrzucać żywności.

🍽Porcje: 10 dużych kawałków (większych niż na zdjęciu 😋)

Czas przygotowania: 75 minut*

*z czego 60 minut to czas pieczenia

Składniki:

  • 2 szklanki pulpy warzywno- owocowej, pozostałości po wyciskaniu soku (ja użyłam marchewkowo-jabłkowej)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru (możesz dodać więcej, jeżeli wolisz słodsze desery)
  • 100 ml mleka
  • 1/2 gruszki

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao, cynamon.

2.Do drugiej miski wbij jajka i ubij je lekko za pomocą miksera.

3. Dodaj cukier i miksuj przez chwilę, następnie wlej olej i miksuj dalej. Teraz stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę wymieszaną z dodatkami) i mieszaj za pomocą miksera. Na koniec dodaj pulpę owocowo- warzywną, mleko i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodaj więcej mleka lub mąki.

4. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i udekoruj cząstkami gruszki. Piecz w temp. 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Smacznego! 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 255 kcal

Białko: 4,5 g

Tłuszcze: 12,9 g

Węglowodany: 29,9 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment