Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku

Last modified date

Comments: 6

Dziś jest Światowy Dzień Żywności

Z tej okazji chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne, wilgotne ciasto z resztek. W kuchni nic się nie musi marnować. Dlatego warto wykorzystać resztki, czyli pulpę pozostałą po wyciskaniu soku. Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku jest bardzo smaczne, proste i pełne błonnika.

Marnowanie żywności w Polsce i na świecie

Marnowanie żywności to niestety dość powszechny problem. Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce w Unii Europejskiej. Według danych FAO 53% strat żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Dlatego każdy z Nas ma realny wpływ na zmniejszenie tego trendu.

Co zrobić, żeby nie marnować żywności?

Stosuj zasadę zero waste inaczej respect food w swojej kuchni. Wykorzystuj resztki, przetwarzaj i staraj się nie wyrzucać żywności. Przygotuj czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku.

6 prostych kroków, dzięki którym ograniczysz marnowanie jedzenia

1. Planuj zakupy

Zawsze chodź na zakupy z przygotowaną wcześniej listą. Zmniejszysz prawdopodobieństwo, że do Twojego koszyka wpadną niepotrzebne produkty, których potem nie będziesz w stanie wykorzystać.

2. Nigdy nie idź na zakupy głodna/y!

Pewnie nie raz zdarzyło Ci się pójść na głodniaka do sklepu. Wtedy wszystko wygląda mega apetycznie. Wysokosmakowite i kaloryczne produkty same wskakują do koszyka. 😉 Wracasz do domu z dużo szczuplejszym portfelem i okazuje się, że tak naprawdę nie masz z czego przygotować jutro obiadu. I znów musisz iść do sklepu. Oby tym razem z listą.

3. Sprawdzaj terminy ważności produktów

Niestety ciągle niewiele osób to robi. Koniec terminu ważności to główna przyczyna wyrzucania jedzenia. Jest po terminie – do kosza!

4. Sprawdzaj regularnie zawartość swojej lodówki i spiżarki

Przejrzyj raz w tygodniu, najlepiej przed zakupami, co masz w lodówce. Sprawdź terminy ważności. Produkty, których termin się kończy wystaw w widocznym miejscu. Będziesz wiedział/a, że musisz je szybko wykorzystać. Produkty, które trzymasz poza lodówką warto przejrzeć raz na kilka miesięcy. Unikniesz kupowania kolejnej paczki kaszy jaglanej czy ryżu. Wykorzystaj już te otwarte.

5. Nakładaj małe porcje na talerz. Ucz też tego swoich dzieci

Podziękuje Ci za to również Twoje odbicie w lustrze. Umiar to podstawowa zasada zdrowego stylu życia.

Często mamy tendencje do nakładania zbyt dużych porcji. Potem, albo dojadamy na siłę bo szkoda wyrzucać, albo chowamy do lodówki z nadzieją że ktoś doje. Następnie zwyczajnie zapomianamy o tym, albo danie wyschnie i nie wygląda apetycznie. Także znów wyrzucamy, tyle że poźniej. Co zrobić? Sięgnij po mniejszy talerz, wtedy porcja wygląda na większą. Nie przesadzisz też z ilością.

Ważne jest, żeby uczyć tej zasady dzieci. Pozwól im samodzielnie nałożyć porcję jedzenia na talerz. Wytłumacz przy tym, że w naszym domu nie marnujemy jedzenia. Niech nałożą sobie taką ilość, jaką będą w stanie zjeść. Mama i tata to nie śmietnik na resztki żywności, które potem odkładają się w postaci zbędnych kilogramów.

Nie przeginaj w drugą stronę. Nie zmuszaj dziecka do zjedzenia wszystkiego co ma na talerzu! Zmuszane do jedzenia dzieci, mogą w przyszłości mieć problemy z samoregulacją i utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Ważne jest, żeby dziecko potrafiło odróżniać sygnały głodu i sytości. My, jako rodzice, powinniśmy te sygnały szanować i akceptować. Syn lub córka nie chce już jeść obiadu? Ok. Pozwólmy odejść od stołu, informując że następny posiłek będzie za kilka godzin. W tym czasie nie ma przekąsek i pojadania.

6. Przygotuj czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku

Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku – czas przygotowania 75 minut*

*z czego 60 minut to czas pieczenia

Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku- składniki na 10 porcji*

*10 dużych kawałków (większych niż na zdjęciu 😋)

  • 2 szklanki pulpy warzywno- owocowej, pozostałości po wyciskaniu soku (ja użyłam marchewkowo-jabłkowej)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki cukru (możesz dodać więcej, jeżeli wolisz słodsze desery)
  • 100 ml mleka
  • 1/2 gruszki

Czekoladowe ciasto z pulpy owocowej po soku – przygotowanie:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao, cynamon.

2.Do drugiej miski wbij jajka i ubij je lekko za pomocą miksera.

3. Dodaj cukier i miksuj przez chwilę, następnie wlej olej i miksuj dalej. Teraz stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę wymieszaną z dodatkami) i mieszaj za pomocą miksera. Na koniec dodaj pulpę owocowo- warzywną, mleko i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być dość gęste. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodaj więcej mleka lub mąki.

4. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i udekoruj cząstkami gruszki. Piecz w temp. 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Smacznego! 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 255 kcal

Białko: 4,5 g

Tłuszcze: 12,9 g

Węglowodany: 29,9 g

6 Responses

  1. Świetny przepis, dzisiaj zrobiłam. Miałam pulpę z różnych owoców pomarańcze mandarynki, gruszka, kiwi, jabłko i mango i bez cynamonu bo niestety nie miałam. Polakami polewą z czekolady mlecznej i deserowej i posypalam orzechami nerkowca, przepyszne

      • Robiłam kilka razy, czasem trochę modyfikuję w zależności od składników, które akurat mam, ale zawsze było pyszne. Zauważyłam, że w formie babeczek nawet na 3 dzień są pyszne, mięciutkie. Dzięki za przepis.

  2. Jak piekę ciasta od lat to w życiu wyszły mi może dwa zakalce i ten jest trzeci 🤣 użyłam pulpy buraków, jabłek i marchwi.
    Zawsze ciasta z pulpą robiłam z dodatkiem mąki kokosowej i przy niej zostanę 😉 pozdrawiam.

    • Dzięki za info, przykro mi, że wyszedł zakalec.
      Nie jestem mistrzem wypieków, ale mi wyszło smaczne to ciasto, dlatego postanowiłam się podzielić przepisem.
      Wszystkiego dobrego i nigdy więcej zakalców 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment