Zupa z cukinii
Zupa jest dobra na wszystko. 🙂 Jestem absolutną fanką zup. To mega prosty i dość szybki sposób na dostarczenie naszemu ciału solidnej porcji warzyw. Gotujesz raz porządną porcję i możesz się nią zajadać przez kolejne dni. A jak Ci się znudzi po prostu ją zamroź i siegnij po nią kiedy zabraknie Ci chęci, czasu czy pomysłu na przygotowanie wartościowego posiłku.
Dziś u nas na stole gości zupa z cukinii. Pożywna, kremowa z chrupiącymi grzankami i pestkami. Wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Ja lubię podkręcić smak szczypiorkiem. Syn się nie skusił na dodatkową zieleninę, ale z pestkami słonecznika i grzankami pałaszował aż miło. 😉
⏱ Czas przygotowania: 35 minut
🍽 Porcje: 6
Składniki:
- duża cebula (lub 2 małe)
- 4 małe cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 250 g serka ricotta (możesz zastąpić go śmietaną, jogurtem)
- bulion warzywny
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i podsmaż na niewielkiej ilości oleju.
- Gdy cebula będzie już złota, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w dużą kostkę cukinię. Smaż chwilę. Na koniec dodaj obrane i pokrojone ziemniaki.
- Warzywa przełóż do garnka i zalej bulionem warzywnym (najlepiej domowym, jeżeli nie masz możesz zalać je wodą), tak żeby bulion przykrył warzywa.
- Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu około 20 minut.
Zblenduj zupę, dodaj ricottę i ponownie zblenduj na gładki krem. - Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!😋
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie: 178 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 9,8 g
Węglowodany: 18,7 g