Zupa krem z buraków
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem. Talerz takiej zupy dostarczy nam sporą porcję warzyw, jest pożywny i rozgrzewający. Do tego ma stosunkowo niewiele kalorii (no chyba że suto zaprawimy go dużą ilością śmietanki kremówki, czy sporym kawałkiem sera, wówczas jego kaloryczność zdecydowanie wzrasta 😉).
Krem z buraków idealnie sprawdzi się na kolację. Podany z jogurtem, prażonymi pestkami dyni i kiełkami sprawi, że Wasze danie nabierze wykwintnego charakteru. Możecie go również zabrać ze sobą do pracy, jako zdrowy i pożywny lunch.
🍽Porcje: 4
⏱Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- 4 duże buraki (500 g)
- cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pomarańczy (sok i skórka)
- tymianek
- 750 ml wody
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- pestki dyni/pestki słonecznika
- kiełki
Sposób przygotowania:
- Buraki, marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaj posiekany czosnek i resztę warzyw. Dodaj tymianek i smaż chwilę.
- Dodaj sok z 1/2 pomarańczy, łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy i wodę.
- Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z kleksem jogurtu, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i kiełkami (opcjonalnie). Smacznego! 😋
Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 225 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 10,3 g
Węglowodany: 31,8 g
Wspaniale wygląda to danie. Jest w tym jeszcze pomarańcza – to musi być pyszne, super pożywne, a w dodatku połączenie warzyw i owoców to, samo zdrowie, a to chyba najistotniejsze!
Oby tak dalej Pani Kasiu, chcemy więcej!
Dziękuję bardzo. Takie komentarze dodają mi skrzydeł 🙂
Oj! Będzie więcej … Obiecuję 🙂