Proste serniczki

Last modified date

Comments: 0

Dziś niekoniecznie dietetycznie. 😉 Za to szybko, prosto i pysznie. Idealne na świąteczny deser. Do ich wykonania potrzebujesz tylko 6 składników (z czego 4 masz pewnie w swojej kuchni), więc wystarczy że do listy świątecznych zakupów dopiszesz twaróg sernikowy i ciasteczka zbożowe 🤷‍♀️ (nie lubię stać długo w kuchni a te idealnie nadają się na szybki spód do serniczków), żeby móc wkrótce delektować się pysznym, domowym deserem.

Ach! Cóż ze mnie za dietetyk, który serwuje serniczki z dodatkiem cukru, masła i sklepowych ciasteczek! 🤦‍♀️ Po prostu normalny. Święta to czas kiedy nie powinniśmy specjalnie liczyć kalorii , tylko celebrować wspólnie spędzony czas. Nasz synek uwielbia te serniczki i mam nadzieję, że będą mu się one miło kojarzyć ze świętami. Są z pewnością lepsze od czekoladopodobnych króliczków i jajek z niespodzianką. Wiem z jakich składników zostały zrobione i nawet zawierają trochę wapnia. 😉

Wybierając ciasteczka zerknij na ich skład. Im więcej pełnoziarnistych zbóż, tym lepiej. Zwróć uwagę czym zostały posłodzone – unikaj tych z syropem glukozowo-fruktozowym i syropem fruktozowym. Polecam ciasteczka zbożowe Sante z morelą, które nie zawierają cukru i słodzików w składzie a za ich słodycz odpowiadają suszone owoce. Nie kupuj też ciastek z olejem palmowym.

Serniczki są banalne w przygotowaniu, w ich wykonanie możecie z powodzeniem zaangażować swoje pociechy.

🍽 Porcje: 18 sztuk

Czas przygotowania: 35 minut*

*plus około 2 godzin chłodzenia

Składniki:

  • 150 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g masła
  • 800 g twarogu sernikowego mielonego
  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • ekstrakt waniliowy (możesz pominąć lub zastąpić laską wanilii)
  • dowolne owoce (u nas truskawki)

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Ja używam do tego blendera z ostrzem w kształcie litery S.
  2. W dużej misce zmiksuj na gładką masę jaja, cukier, twaróg i ekstrakt wanilowy.
  3. Formę na mufinki wyłoż papilotkami na dnie każdej umieść masę ciasteczkową a na wierzch wyłóż masę sernikową. Serniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz 25 minut.
  4. Gotowe serniczki schłodź w lodówce minimum 2 godziny. Następnie udekoruj ulubionymi owocami. Gotowe! 😋

Wartość odżywcza 1 sztuki:

Kalorie: 194 kcal

Białko: 5,5 g

Tłuszcze: 12,4 g

Węglowodany: 14,8 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment