Poznaj moje 3 sprawdzone przepisy na zupę krem
Zupa krem kojarzy Ci się z papką dla dzieci? Poznaj moje ulubione 3 przepisy na zupę krem, dzięki którym rozmsmakujesz się w nich na nowo. Gorący krem z dodatkiem chrupiących pestek, dobrą oliwą czy grzankami będzie przepysznym daniem. Nie dość, że zupa jest smaczna i szybko się robi, to będzie przy okazji solidną porcją warzyw w Twoim menu.
Zawsze mi się wydawało, że nie umiem robić zup. Moja mama robi najlepsze. Muszę jednak przyznać, że kremy całkiem spoko mi wychodzą. No i młody chętnie zjada. Zwłaszcza z grzankami. Zupa na obiad lub kolację jesienią czy zimą wpisuje się idealnie. Zgodzisz się ze mną, prawda?
Dlatego dzielę się z Tobą przepisem na nasz ulubiony super prosty i pyszny krem marchewkowy z kolendrą. Lekki i lubiany przez dużych i małych. Kolendra sprawdz się tu idealnie. Może w tym temacie jestem mało obiektywna, bo uwielbiam ją do wszystkiego. Do tego ulubione prażone ziarna słonecznika i lepiej być nie może.
Kolejna propozycja to gęsty, bardzo pożywny i sycący krem z soczewicy z miętą. Świetnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację. Przepis pochodzi z “Nowej Jadłonomii” Marty Dymek, której przepisy bardzo sobie cenię.
No i na koniec zupa z królową jesieni w roli głównej. Rozgrzewający krem z dyni. Podany z dość oczywistym, ale świetnie pasującym dodatkiem – pestkami dyni.
Jeżeli lubisz niebanalne smaki, to koniecznie spróbuj zupy krem z buraków, z nutą pomarańczy. Przepis na zupę znajdziesz tutaj.
Przepis na zupę krem marchewkowy z kolendrą
Krem marchewkowy: składniki na 4 porcje
- 5 większych marchewek (500g)
- por
- olej rzepakowy (4 łyżki) /możesz dodać trochę masła
- 2 ziemniaki
- pęczek świeżej kolendry
Zupa krem marchewkowy: przygotowanie
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojoną w talarki białą część pora. Podsmaż chwilę.
- Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Smaż kilka minut mieszając.
- Dodaj obranego, pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka. Podsmaż jeszcze chwilę. Posól.
- Zalej wodą tak, żeby warzywa były przykryte. Gotuj ok. 20 min. do miękkości warzyw. Zestaw z ognia, dodaj kolendrę wraz z łodyżkami. Wymieszaj i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem do smaku.
- Podawaj posypany świeżą kolendrą. Świetnie smakuje z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Krem marchewkowy: wartość odżywcza 1 porcji
Kalorie: 176 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 21 g
Zupa krem z soczewicy: przepis
Zupa z soczewicy: składniki na 6 porcji
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- cebula
- marchewka
- ziemniak
- olej rzepakowy (4 łyżki)
- puszka pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- łyżeczka mięty, suszonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
- 3 łyżki soku z cytryny
Krem z soczewicy: przygotowanie
- Cebulę pokrój w półplasterki. Marchew i ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone warzywa. Podsmaż 2-3 minuty.
- Dodaj soczewicę, obrany i pokrojony ząbek czosnku, przyprawy. Smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj pomidory, wodę i sól.
- Gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. Sprawdź, czy wszystkie warzywa są miękkie. Dodaj sok z cytryny. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z łyżeczką ulubionej oliwy, posypany suszoną mięta. Świetnie smakuje też z suszonymi pomidorami w oleju.
Krem z soczewicy: wartość odżywcza 1 porcji
Kalorie: 308 kcal
Białko: 17 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 45 g
Zupa krem z dyni: przepis
Krem z dyni: składniki na 4 porcje
- dynia piżmowa (1,5 kg)
- duża cebula
- olej rzepakowy/oliwa z oliwek (5 łyżek)
- 1/2 łyżki miodu lub łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki octu jabłkowego/ soku z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łhyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Zupa z dyni: przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Dynie przekrój na pół, wyjmij pestki. Pokrój na ćwiartki. Posmaruj niewielką ilością oleju. Piecz 30 – 45 minut.
- Kiedy dynia będzie miękka, wyjmij ją z piekarnika i odstaw, żeby przestygła.
- Na oleju, na małym ogniu, podsmaż cebulę. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy. Smaż kolejną minutę.
- Przy pomocy łyżki wyjmij miąższ z dyni. Dodaj do cebuli. Wymieszaj. Smaż przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj tyle wody, aby przykryła warzywa. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj miód, ocet, dopraw solą do smaku.
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni i dobrą oliwą. Dobrze smakuje też z syropem klonowym.
Krem z dyni: wartość odżywcza 1 porcji
Kalorie: 300 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 48 g