Mini pizzerinki z cukinii
Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa przekąska. Są bardzo niskokaloryczne (nawet będąc na diecie spokojnie możesz zjeść całą blaszkę😃) i stanowią pyszną porcję warzyw. Chyba nie muszę Cię więcej namawiać?
⏱Czas przygotowania: 20 minut
🍽Porcje: około 20 sztuk
Składniki:
- średnia cukinia
- sos pomidorowy*/ajvar (użyłam domowego ajvaru mojej mamy 😋)
- ser żółty (2-3 plasterki)
- kilka plasterków wędliny
- kilka pomidorków koktajlowych, liście szpinaku (możesz, ale nie musisz dodawać)
*pomidory z puszki gotuj kilka minut na niewielkim ogniu, dopraw ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), szczyptą soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Cukinię umyj i pokrój na dość grube plastry.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim plastry cukinii.
- Każdy plaster posmaruj sosem pomidorowym/ajvarem i dekoruj (pokrojoną w paseczki wędliną, serem żółtym, listkami szpinaku, przekrojonymi na pół pomidorkami) wedle uznania.
- Piecz około 15 minut. Gotowe! Smacznego. 😋
Wartość odżywcza 1 sztuki:
Kalorie: 13 kcal
Białko: 0,9 g
Tłuszcze: 0,5 g
Węglowodany: 0,9 g