Złota zupa z soczewicy

Kto tutaj czasem zagląda pewnie wie, że uwielbiamy złotą owsiankę. Moi pacjenci też ją doskonale znają. 🙂 Jeżeli jakimś cudem jeszcze o niej nie słyszałaś/słyszałeś, spróbuj koniecznie! Przepis, oraz moje rady jak zachęcić dziecko do jedzenia owsianki, znajdziesz tutaj.

Teraz przyszła pora na złotą zupę. Przepis pochodzi z jadłonomii a za cudowny złoty kolor odpowiada kurkuma. Zupa jest pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest soczewica. O tym, dlaczego warto jeść strączki pisałam w poprzednim wpisie.

Czas przygotowania: 30 minut

🍽 Porcje: 4

Składniki:

  • 2 szklanki soczewicy czerwonej
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • pęczek koperku
  • skórka i sok z cytryny
  • 1 i 1/2 litra wody
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki sosu sojowego

Przyprawy:

  • 1 i 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • duża szczypta pieprzu
  • sól do samku

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę wsyp do miski i zalej wodą. Odcedź na sicie i jeszcze raz zalej wodą, przemieszaj i ponownie odcedź na sicie.
  2. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodaj do niej posiekany czosnek i starty na tarce imbir. Podsmaż chwilę i dodaj przyprawy. Zamieszaj kilka razy.
  3. Dodaj soczewicę, wodę, pęczek koperku, sos sojowy, 2 kawałki skórki z cytryny (możesz użyć do tego obieraczki) i gotuj pod przykryciem około 15 minut.
  4. Gdy soczewica będzie już miękka, dodaj mleczko kokosowe i sok z cytryny (2 łyżki) i gotuj jeszcze 3 minuty. Możesz podawać. Gotowe!😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 476 kcal

Białko: 24,3 g

Tłuszcze: 18,2 g

Węglowodany: 60,5 g

2 Responses

  1. Wygląda wspaniale i jeśli smak (a zapewne), jest tak samo wyrafinowany jak w przypadku złotej owsianki, to o czadowe chwile dla kubków smakowych nie ma co się obawiać.
    Ja idę w ciemno… do kuchni rzecz jasna-:)
    Dziękuję za kolejną potrawę. Jak zawsze warto “wskoczyć” po przepis
    Pozdrawiam

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment