Zupa krem z buraków

Last modified date

Comments: 2

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem. Talerz takiej zupy dostarczy nam sporą porcję warzyw, jest pożywny i rozgrzewający. Do tego ma stosunkowo niewiele kalorii (no chyba że suto zaprawimy go dużą ilością śmietanki kremówki, czy sporym kawałkiem sera, wówczas jego kaloryczność zdecydowanie wzrasta 😉).

Krem z buraków idealnie sprawdzi się na kolację. Podany z jogurtem, prażonymi pestkami dyni i kiełkami sprawi, że Wasze danie nabierze wykwintnego charakteru. Możecie go również zabrać ze sobą do pracy, jako zdrowy i pożywny lunch.

🍽Porcje: 4

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 4 duże buraki (500 g)
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pomarańczy (sok i skórka)
  • tymianek
  • 750 ml wody
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pestki dyni/pestki słonecznika
  • kiełki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki, marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim posiekaną cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodaj posiekany czosnek i resztę warzyw. Dodaj tymianek i smaż chwilę.
  3. Dodaj sok z 1/2 pomarańczy, łyżeczkę skórki otartej z pomarańczy i wodę.
  4. Gotuj na wolnym ogniu około 45 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Na koniec zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj z kleksem jogurtu, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i kiełkami (opcjonalnie). Smacznego! 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Energia: 225 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcze: 10,3 g

Węglowodany: 31,8 g

2 Responses

  1. Wspaniale wygląda to danie. Jest w tym jeszcze pomarańcza – to musi być pyszne, super pożywne, a w dodatku połączenie warzyw i owoców to, samo zdrowie, a to chyba najistotniejsze!
    Oby tak dalej Pani Kasiu, chcemy więcej!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment