Złota owsianka

Last modified date

Comments: 0

Złota owsianka oraz 7 porad jak zachęcić dziecko do jedzenia owsianki

Przyznam szczerze, że kiedyś nie przepadałam za owsianką. Robiłam kilkanaście podejść, próbowałam różnych proporcji składników, aż w końcu się polubiłyśmy. 😉 Niby banalnie prosta potrawa, a jednak warto przy niej trochę namieszać, żeby odszukać swój smak.

Jeżeli nie masz na to siły i chęci przychodzę Ci z pomocą z przepisem na złotą owsiankę. Przepis pochodzi z Jadłonomii i aktualnie jest naszym ulubionym. 🙂

Dlaczego warto jeść owsiankę?

  • Jest pożywna, syci na długo.
  • Płatki owsiane to źródło błonnika, który świetnie reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego oraz pomaga utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi.
  • Mleko jest źródłem wapnia oraz łatwo przyswajalnego białka.
  • Jest świetną alternatywą dla uwielbianych przez większość dzieci płatków śniadaniowych, których głównym składnikiem są wysokoprzetwrzone zboża i cukier w najróżniejszej postaci.
  • Miło jest zjeść ciepłe śniadanie zwłaszcza, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
  • Ta zawiera dodatkowo kurkumę, która jest pomocna przy leczeniu stanów zapalnych, infekcji czy gorączki.

Ok, tylko jak sprawić żeby Wasze dzieciaki polubiły owsiankę? Poniżej 7 wskazówek, dzięki którym łatwiej Ci będzie wprowadzić ją do codziennego menu.

  1. Sami polubcie owsiankę 😎 a przynajmniej dajcie jej jeszcze jedną szansę. Ostatecznie poprostu zakaakceptujcie fakt, że innym może smakować. 😋 Jeżeli jej nie lubisz, raczej trudno będzie Ci zachęcić dzieci do jej jedzenia. Sposób podania, nasze wewnętrzne przekonania, czy mina z jaką podajemy potrawę ma naprawdę duże znaczenie. Wyobraź sobie sytuację, w której kelner serwuję Ci potrawę wzdrygając się na jej widok, zjadłbyś/zjadłabyś? Czasem robimy to nieświadomie, więc warto o tym pamiętać.
  2. Podaj owsiankę samą a oddzielnie różne dodatki (orzechy, świeże bądź suszone owoce, pestki). Pozwól dziecku samodzielnie skomponować posiłek. Zobaczysz, że chętniej spróbuje.
  3. Nie przejmuj się jeżeli nie zje za pierwszym razem i nie poddawaj się od razu. Pamiętaj, że wielokrotna ekspozycja na dany produkt powoduje jego akceptację. Niektórym dzieciom wystarczy podać daną potrawę kilka razy, innym nawet kilkanaście żeby w końcu spróbowały, ale to naprawdę działa. Warto próbować.
  4. Spróbuj wprowadzić ją w weekend. Ogólnie dobrze jest wprowadzać nowe potrawy, wtedy gdy wszyscy macie więcej czasu oraz nie musisz się martwić tym, że dziecko pójdzie głodne do przedszkola/szkoły.
  5. Jeżeli dziecko odmówi zjedzenia potrawy, nie szukaj gorączkowo alternatywy w postaci innego posiłku. Naprawdę nic się nie stanie jeżeli dziecko nic nie zje przez 3 godziny.
  6. Wytłumacz mu, że następny posiłek będzie za kilka godzin i konsekwentnie nie podawaj mu w tym czasie nic do jedzenia. Dzięki temu dziecko pozna co to jest uczucie głodu i z apetytem zje kolejny posiłek.
  7. I najważniejsze! Zachowaj spokój. To podstawa dobrych relacji przy stole oraz miłej atmosfery podczas posiłku.

Powodzenia!

⏱Czas przygotowania: 25 minut

🍽Porcje: 2

Składniki:

  • 2 szklanki dowolnego mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • dodatki: syrop klonowy (koniecznie ), orzechy, owoce

Sposób przygotowania:

  1. Na dnie garnuszka rozpuść olej kokosowy, dodaj kurkumę, szczyptę pieprzu i podgrzewaj około 30 sekund.
  2. Dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilę. Dodaj mleko i gotuj 15 min. Przełóż do miseczek i podawaj z ulubinymi dodatkami. Smacznego! 😋

Wartość odżywcza:

Kalorie: 260 kcal

Białko: 12,5 g

Tłuszcze: 8,6 g

Węglowodany: 35 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment