Wegeburger

Domowy burger może być zdrowy. Burger z buraka i kaszy jaglanej, w towarzystwie rukoli, podany w chrupiącej bułce z pewnością zadowoli Wasze podniebienia. 😋 Mięsożercy też powinni być usatysfakcjonowani.



🍽 Porcje: 10

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 4 nieduże buraki
  • kasza jaglana (100g)
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • imbir (świeży lub suszony), sól, pieprz do samku

Dodatki:

  • ulubione bułki do burgerów (u nas grahamki – jedna mała bułka grahamka to około 189 kcal )
  • rukola…dużo rukoli (idealnie komponuje się z burakiem) 😋
  • świeże warzywa (pomidor, ogórek) i/lub pikle
  • sos pomidorowy/keczup
  • można dodać plasterek sera (u nas błękitny lazur, 25 gramowy plasterek tego sera to dodatkowe 92 kcal)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie (pozbędziesz się goryczki). Przełóż do garnka zalej wodą (w ilości 1 porcja kaszy 2,5 porcji wody) i gotuj pod przykryciem do miękkości (12-15 minut).
  3. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni (wydobędziesz ich aromat). Ziarna sezamu też możesz podprażyć.
  4. Posiekaj cebulę i natkę pietruszki.
  5. Przełóż przestudzoną kaszę jaglaną do miski, dodaj starte buraki i resztę składników. Załóż rękawiczki i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Formuj burgery i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni około 35-40 minut. Po tym czasie przełóż burgery na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.
  7. Podawaj w podpieczonej bułce z dużą ilością warzyw. Smacznego! 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 190 kcal

Białko: 5,9 g

Tłuszcze: 10,7 g

Węglowodany: 18,4 g

Wartość odżywcza burgera w bułce z dodatkami:

Kalorie: 502 kcal

Białko: 19,4 g

Tłuszcze 19,8 g

Węglowodany: 67,3 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment