Różowa pasta z buraka i fasoli

Last modified date

Comments: 0

Moja ulubiona pasta kanapkowa. Jest pyszna, jej przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut a do tego pięknie wygląda. 😍

Świetna alternatywa dla zwykłych kanapek z wędliną. No i ten róż !💟 A to dzięki E 162 😉 (czyli betaninie). Spokojnie, to naturalnie występujący w buraku barwnik roślinny, należący do barwników betalainowych z grupy betacyjanin. Betalainy to silne przeciwutleniacze, które hamują utlenianie lipidów (czyli w skrócie działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo).

Czas przygotowania: 10 minut*

*plus czas pieczenia lub gotowania buraków (około godziny). Przyznaję się, że często kupuję gotowane buraki. Zapakowane hermetycznie, bez dodatków, już obrane pozwalają mi zaoszczędzić sporo czasu w kuchni. Wiem, że nie są tak smaczne jak przygotowane w domu, do tego więcej kosztują, no ale czasem warto ułatwiać sobie życie.🙂

🍽Porcje:  około 10

Składniki:

  • burak
  • puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

  1. Buraka pokrój w kostkę.
  2. Fasolę przepłucz na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru soli.
  3. Do wysokiego naczynia przełóż buraka, dodaj fasolę, olej, czosnek i rozmaryn. Zblenduj wszystko na gładką pastę. Gotowe! 😋

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 56 kcal

Białko: 1,6 g

Tłuszcze: 3,3 g

Węglowodany: 5,9 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment