Retro kulki w wersji fit

Last modified date

Comments: 0

Dziś mega szybki deser, przypominający smaki mojego dzieciństwa. Pamiętacie kakaowe kulki owsiane albo domowe szyszki z ryżu preparowanego i krówek? 😋 Prawdziwa uczta dla podniebienia!

Proponuję Wam zdrowszą wersję tego deseru. Moje kulki zrobicie w 20 minut i będziecie do tego potrzebować zaledwie 3 składników i blendera. Bez gotowania, obierania cukierków 🙂, bez tłuszczów nasyconych i bez grama cukru! Szybki fit deser dla dzieci i dorosłych (idealny do kawy). Podając je z koktajlem owocowym na bazie kefiru, jogurtu naturalnego czy maślanki, skomponujesz dobrze zbilansowany podwieczorek dla Twojej pociechy.

Do jego wykonania spokojnie możesz zaangażować dzieci. Będą miały trochę zabawy a Ty chwilę czasu dla siebie. 🙂 Ale to nie jedyna korzyść z angażowania dziecka w przyrządzanie posiłków. Wspólne gotowanie z dzieckiem ma też inne zalety.

5 powodów, dla których warto gotować z dzieckiem.

1.Wspólne gotowanie pomaga w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.

Dziecko uczy się jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany posiłek. Dzięki temu w przyszłości samo będzie potrafiło przyrządzić wartościowe danie dla siebie, czy swoich bliskich. Zdobycie podstawowych umiejętności kulinarnych daje większą gwarancję na to, iż nasza pociecha nie będzie korzystać z gotowych, wysokoprzetworzonych produktów narzucanych przez przemysł spożywczy i sama zdecyduje o tym co chce zjeść.

2. Rozwija umiejętności:

  • manualne – krojąc, ubijając, mieszając…
  • dziecko doskonali zmysł dotyku, węchu, smaku podczas przygotowywania i próbowania nowych potraw;
  • tworzenie własnych kompozycji na talerzu pobudza wyobraźnię i kreatywność;
  • podczas gotowania dziecko uczy się planowania, liczenia i cierpliwości;

3. Otwiera na nowe smaki.

Wspólne gotowanie to szansa na poznanie nowych produktów. Oczywiście nie daje to gwarancji, iż nasze dziecko od razu polubi brokuła, ale już samo obcowanie (dotknięcie, powąchanie, umycie, czy pokrojenie) z nielubianym dotąd produktem daje większą szansę na jego akceptację w przyszłości. Poza tym samodzielnie przygotowany posiłek smakuje zdecydowanie lepiej i często nawet największy niejadek z chęcią spróbuje przyrządzonej przez siebie potrawy.

4. Sprzyja dobrej atmosferze podczas posiłków.

Gotowanie wypełnia sporą część naszego czasu. Często jest to niedoceniana czynność traktowana raczej jako przykry obowiązek niż przyjemność. Niestety podczas spożywania posiłków także zdarza nam się ulegać negatywnym emocjom (kiedy nasze dziecko nie chce jeść, tego co mu podaliśmy, albo nikt nie doceni naszych starań). Zapraszając do pomocy dziecko możemy to zmienić. Wspólnie spędzony czas w kuchni to szansa do ciekawych rozmów, spora dawka śmiechu, dużo zabawy, trochę więcej niż zazwyczaj bałaganu 🙂, ale też dużo większe prawdopodobieństwo zjedzenia i docenienia wspólnie przygotowanej potrawy. Więcej o tym jak zachęcić dziecko do próbowania nowych produktów oraz jak stworzyć miłą atmosferę podczas posiłków przeczytasz tutaj.

5. Zwiększa poczucie własnej wartości u dziecka.

Dzieci są zwyczajnie dumne z samodzielnie wykonanej czynności.

Czas przygotowania: 20 minut

🍽 Porcje: 10-12 sztuk

Składniki:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
  • proso ekspandowane 30 g (możesz użyć każdego innego zboża ekspandowanego, np. jagły, gryki, ryżu. Ważne, żeby było bez dodatków.)

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
  2. Odsącz daktyle na sicie.
  3. Przełóż do naczynia blendera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką masę.
  4. Do masy dodaj proso ekspandowane i wymieszaj łyżką.
  5. Zwilż dłonie i formuj kulki. Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 69 kcal

Białko: 1,7 g

Tłuszcze: 2,7 g

Węglowodany: 10,9 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment