Prosty biszkopt z gruszką

Last modified date

Comments: 0

Banalnie prosty, szybki w wykonaniu biszkopt z gruszką i migdałami. Świetna alternatywa dla sklepowej drożdżówki czy ciasta. Jego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 15 minut, szybko się piecze i nie wymaga żadnych umiejętności kucharskich. 😉

Jego dodatkowym atutem jest to, iż nie wymaga dodatku tłuszczu. Serio! Ciasto bez oleju rzepakowego, masła oraz ani grama oleju kokosowego nie idzie w boczki!😁 Spróbujcie koniecznie.

🍽 Porcje: 8

Czas przygotowania: 15 minut*

*plus czas pieczenia około 35 minut

Składniki:

  • 2 gruszki
  • 3 łyżki migdałów
  • 4 jajka
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz i pokrój w kostkę, migdały posiekaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
  3. W misce ubij białka z cukrem i szczyptą soli na dość sztywną pianę.
  4. Do białek dodaj żółtka i delikatnie zmiksuj. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie zmiksuj.
  5. Ciasto przełóż do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż kawałki gruszki i posiekane migdały.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz około 35 minut. Smacznego! 😋

Wartość odżywcza jednej porcji:

Kalorie: 190 kcal

Białko: 6 g

Tłuszcze: 5,3 g

Węglowodany: 30,3 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment