Chrupiące grzanki z figą

Last modified date

Comments: 0

Tosty ze świeżą figą

Czas odczarować zwykłą kanapkę .

Proponuję dziś chrupiące grzanki z figą. Świetne na szybką kolację lub niecodzienne śniadanie.

Mega proste i szybkie gorące kanapki, które wspaniale smakują. Połączenie intensywnego smaku sera ze słodyczą figi i syropu klonowego rozpieści Twoje podniebienie a Ty poczujesz się jak w najlepszej restauracji 

Dodatkowo serwując takie kanapki na grahamce dostarczysz do organizmu więcej witamin i składników mineralnych.

bułka grahamka w porównaniu do tej samej wielkości kajzerki dostarcza prawie 3 razy więcej błonnika, ponad 4 razy więcej niacyny i 2 razy więcej żelaza

Warto spróbować! Smakują dużym i małym

 

Czas przygotowania: 10 minut

 Porcje: 2*

*porcja to pół bułeczki

Składniki:

  • bułka grahamka
  • ser brie (lub inny, jaki masz w lodówce )
  • figa świeża
  • orzechy pekan/włoskie
  • syrop klonowy/miód

 

Sposób przygotowania:

  1. Opiecz bułeczkę w tosterze (wersja super szybka) albo piekarniku (jeżeli opiekasz w piekarniku, włóż bułeczki wraz z serem, który się fajnie rozpuści).
  2. Połóż na niej plasterki sera i figi, posyp pokruszonymi orzechami i polej syropem klonowym.  Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 255 kcal

Białko: 8,9 g

Tłuszcze: 11,2 g

Węglowodany: 32,6 g

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Post comment