Chłodnik arbuzowo-wiśniowy z kolendrą

Last modified date

Comments: 0

Jestem totalną fanką arbuza. Uwielbiam jego smak i cenię właściwości odżywcze. Arbuz jest dodkonały na upały, gdyż składa się w ponad 90% z wody, dzięki czemu pomaga nawodnić nasz organizm. Dodatkowo:

  • zawiera likopen, czyli przeciwutleniacz chroniący przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami. Arbuz ma więcej likopenu niż słynące z jego dużej zawrtości pomidory.
  • cytrulina zawarta w arbuzie pomaga obniżyć ciśnienie krwi, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych. Wspomaga też siłę i proces regeneracji mięśni.
  • dostarcza witamin i składników mineralnych (głównie wit.A i wit.C oraz potasu)

Proponowany chłodnik to lekko wytrawna wersja koktajlu arbuzowo-wiśniowego. Jeżeli Wasze pociechy nie przepadają za słodko-słonymi połączeniami, możecie zaserwować im sam koktajl, który jest orzeźwiający, słodko-kwaśny i naprawdę świetnie smakuje.

Ja dodatkowo rozpieszczam swoje kubki samkowe słoną fetą i podkręcam smak wyrazistą, cudowną kolendrą.😋

🍽 Porcje: 2

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 500g arbuza (waga ze skórką)
  • 200g wiśni (około 3 garści)
  • 150g jogurtu greckiego
  • 1/4 bułki grahamki

Dodatkowo:

  • ser feta
  • świeża kolendra
  • kilka łyżek dobrej oliwy lub oleju

Sposób przygotowania:

1. Z arbuza usuń pestki i pokrój go w kostkę (nie musi być równa i tak wszystko zblendujesz, możesz zostawić kilka kawałków i wrzucić na koniec do gotowego chłodnika. Ja lubię jak są większe cząstki i można coś pogryźć).
2. Wiśnie wydryluj.
3. Do wysokiego naczynia przełóż pokrojone i pozbawione pestek owoce, dodaj jogurt i bułkę.
4. Zmiksuj wszystko na gładki koktajl. 
5. Kolendrę zmiksuj z kilkoma łyżkami dobrej oliwy lub oleju. Skrop chłodnik kolendrową oliwą. Podawaj dobrze schłodzony z kawałkami arbuza i pokruszoną fetą.

Wartość odżywcza 1 porcji*:

Kalorie: 232 kcal

Białko: 5,3 g

Tłuszcze: 8,1 g

Węglowodany: 35 g

*bez dodatków, na bazie jogurtu greckiego 10% tłuszczu

Jeżeli dbasz o linię, możesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, używając jogurtu greckiego 0% tłuszczu.

Wartość odżywcza 1 porcji w wersji light:

Kalorie: 178 kcal

Białko: 9,4 g

Tłuszcze: 0,7 g

Węglowodany: 34 g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment