Przepisy

Makaron tagliatelle z cukinią

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. Ma delikatny smak, mało kalorii (zaledwie 15 kcal w 100g), jest lekkostrawna a jednocześnie dostarcza nam porcję witamin i składników mineralnych. Można ją zajadać na surowo w sałatce, grillować, dusić w leczo, przyrządzać zupy a nawet piec słodkie brownie. Sezon na cukinię w pełni, więc dzielę się z Wami przepisem na szybką (przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 20 min.) kolację lub lekki obiad.

Czas przygotowania: 20 minut

 Porcje: 2

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron tagliatelle 80 g
  • 2 małe cukinie
  • kilka oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię wzdłuż w cienkie paski. Cukiniowe tagliatelle oprósz niewielką ilością soli.
  3. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmaż chwilkę pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj cukinię. Zwiększ ogień i smaż 3-5 minut.
  4. Na koniec dodaj ugotowany wcześniej makaron i wszystko wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj pokrojonymi oliwkami oraz ulubionymi świeżymi ziołami.

Smacznego!


Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 306 kcal

Białko: 8 g

Tłuszcze: 13,4 g

Węglowodany: 41,5 g

 

Jeżeli jesteś na diecie niskowęglowodanowej albo chcesz zgubić zbędne kilogramy możesz zrezygnować z makaronu i zjeść cukiniowe tagliatelle z dodatkami (kilka oliwek i łyżka podprażonych wcześniej na suchej patelni pestek słonecznika). Przygotuj sobie porządną porcję z dwóch cukinii i zajadaj bez wyrzutów sumienia.


Wartość odżywcza 1 porcji:

Kalorie: 263 kcal

Białko: 9,4 g

Tłuszcze: 17,5 g

Węglowodany: 22,5 g